136 milliós környezetvédelmi beruházás Ebesen

Százharminchat millió forintból rekultiválják az évekkel ezelőtt bezárt ebesi hulladéklerakót; az Európai Regionális Fejlesztési Alap 90 százalékos támogatásával megvalósuló projekt jövő tavasszal zárul és csaknem 12 ezer köbméter hulladéktól szabadítják meg a települést.

Csige György projektmenedzser kedden ebesen sajtótájékoztatón ismertette: a 70-es években épült hulladéklerakót 2006-ban zárták be, mintegy 12 ezer köbméter hulladékot hátrahagyva, amely 15 hektáros területen egy-másfél méter vastagságban terül el. A hulladékot októberben kezdték meg feldolgozni. Jövő áprilisra a területet megtisztítják, körbefásítják és füvesítik. A területnek 30 évig zöld területnek kell maradnia, más célra nem használhatják.
A projekt összköltsége több, mint 136 millió forint, ebből mintegy 123 milliót uniós támogatásból, az Észak-Alföldi Operatív Program keretében nyertek el, a maradék 13 milliós önrészt pedig az önkormányzat biztosította – mutatta be.
Galgóczi Mihály polgármester az MTI érdeklődésére elmondta: a beruházás része a Green City programnak, amelynek keretében eddig csatornázás, ivóvízminőség-javító program, aszfaltozás valósult meg, további öt éven belül pedig lépni kívánnak a közintézmények megújuló energiával történő üzemeltetésére.

Pályázni kívánunk hasonló programokra az elkövetkező években: először az önkormányzati intézményeket kívánjuk felszerelni napelemekkel, a közvilágítást pedig szélkerék termelte energiával biztosítanánk. Az oktatási intézmények fűtését a település alatti termálvíz-készlet felhasználásával lehetne biztosítani; ezeknek a lehetőségét még vizsgáljuk – mondta a jövőbeli elképzeléseikről a polgármester.

Ajánlott tartalom

NGM: indul a KKV Technológia Plusz Hitelprogram

Újabb, a magyar gazdaságot, a kis- és közepes vállalkozásokat erősítő programot indít a kormány. Keddtől indul a GINOP Plusz program 1. prioritásához tartozó KKV Technológia Plusz Hitelprogram - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.