14 és 3,4 forint a nap- és szélenergia az USA-ban

Az elmúlt 5 év árzuhanása idén felgyorsult, állítják az amerikai energiaszektorban dolgozó menedzserek. Egyes piacokon jobban megéri megújulókra hagyatkozni, mint a fosszilis energiahordozókra, állítja a Lazard pénzügyi tanácsadó cég.

A New York Times elemző cikke szerint számos áramszolgáltató írt alá idén szerződéseket alvállalkozókkal arra vonatkozóan, hogy megújuló forrásokból szerezzék be a szükséges energiát. A megújulók nem kis részben a bőséges állami támogatásnak és adókedvezményeknek köszönhetik olcsóságukat. Ezek közül azonban több is lejár a közeljövőben. Ágazati megfigyelők mégis optimisták, szerintük a megújulók a támogatás nélkül is piacképesek maradnak az árversenyben.

A Lazard pénzügyi tanácsadó cég tanulmánya szerint az áramszolgáltató vállalatok szintjén a napenergiából kinyert áram kilowattóránkénti ára 5,6 dollárcent (vagyis aktuális árfolyamon 13,9 forint), míg a szélenergiáé 1,4 dollárcent (3,47 forint).

Összehasonlításképpen: a földgáz ára 6,1-tól 6,6 dollárcentig terjed (azaz 15,19 és 16,44 forint). Állami támogatás nélkül a napenergia 7,2 centbe (17,8 forintba) kerülne kilowattóránként, a szélenergia 3,7 centbe (9,1 forintba).

A Lazard 2008 óta foglalkozik a különféle energiafajták árainak összehasonlításával. Az amerikai napenergia szektor szereplőit egyesítő Solar Energy Industries Association szerint az áramszolgáltatók által kötött, hosszú távú szolárenergia-beszerzési ügyletekből származó áram fogyasztói ára 2008 óta 70 %-kal esett, főleg a délnyugati régióban. (Ez az adat kizárólag a nagy területű szolárenergia-parkokból beszerzett áramra vonatkozik.)

Az árzuhanásnak több oka is van, a vállalati átszervezéstől és optimalizálástól a technológiai áttörésig sok tényező bejátszott a kedvező folyamatba. A szolárparkok építési költségei is közel 33 %-kal csökkentek 2009 óta. A fogyasztók szintjén szintén érvényes az árzuhanás: a napkollektorok épületekre szerelésének költsége 12-15 %-ot csökkent egy év alatt.

A szél- és napenergia Amerikában versenyképes az új-generációs, vadonatúj fosszilis erőművek energiájával, állítják szakértők, de mindemellett a nap- és szélenergia egyaránt közismertek: egyiket sem egyenletesen kapjuk, s a felhős, napfénymentes, szélcsendes időszakokban is szükség van áramra.

PÁR ÉV ÉS ELEKTROMOBILOK LESZÜNK A TERVEK SZERINT

Az Európai Unió tagállamainak, köztük Magyarországnak két éve van arra, hogy felállítsa szakpolitikai keretét az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítéséről szóló új EU-s irányelv szerint. Öt év múlva már Magyarországon is jelentős számú elektromos autó közlekedhet az utakon.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

Az Anker energiatárolója mindent tud, amire egy otthonnak szüksége lehet

Az Anker új akkumulátora minden egyben megoldás, egy teljesítménymodult, egy akkumulátormodult, egy napelemes invertert és egy energiagazdálkodási rendszert intergrál.