14 ezer háztartás ellátásához elég az új hazai szélerőmű-park

A Renovalia Energy 27 millió eurós beruházással 15 megawattos szélerőmű-parkot helyezett üzembe Bábolnán.

A megújuló forrásokra épülő energiatermelésre (szélenergia, fotovoltaikus és termikus napenergia, mini vízerőmű) szakosodott Renovalia Energy új 15 megawattos szélparkot állított üzembe Bábolnán. A projekttel a Renovalia Magyarországon telepített kapacitása eléri a 26,3 megawattot, ami alapján a magyar piac egyik legnagyobb szélenergia-termelőjének számít. A társaság további szélparkokat fejleszt az országban.
A 27 millió euró beruházással kiépített, új szélparkban 7 szélturbina működik (hat 2 MW-os Vestas V90 és egy 3 MW-os Vestas V90). A projektet az OTP Bank finanszírozta.
A Budapesttől 85 km-re fekvő bábolnai térséget az itt húzódó szélfolyosó miatt választották a szélpark helyszínéül. A létesítmény 33 GWh energiát fog termelni évente, ami mintegy 14 ezer háztartás éves energiafogyasztásának felel meg.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.