15 perc alatt is feltölhető lenne az elektromos autó

A globális személygépkocsiállománynak még mindig csak 0,2 százalékát teszik ki a villanyautók.

A vásárlásukhoz egyre több kormány kínál támogatásokat. De mi lesz a töltőállomásokkal? 2016-ban az elektromos személygépkocsik száma elérte a kétmilliót, ami rohamos fejlődés ahhoz képest, hogy egy évvel korábban még csak egymillió ilyen autóval furikáztak az utakon. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) idén kiadott, elektromos autózásról szóló jelentése szerint 2016-ban soha nem látott mértékben magas volt az új elektromos autók eladása: 750 000 talált gazdára világszerte. A kormányok vásárlásösztönző programjai minden bizonnyal megtette a hatását. De globális szinten még így is csak a személygépkocsik 0,2 százaléka villanymeghajtású. A legfejlettebb ország az elektromos mobilitásban Norvégia, ahol az autók 29 százaléka elektromos meghajtású. Norvégiát követi a sorban Hollandia (6,4 százalék), Svédország (3,4 százalék), valamint Kína, Franciaország és Anglia (mind 1,5 százalékkal).

Az említett párizsi ügynökség arra lát esélyt, hogy 2020 és 2025 között az elektromos autók száma eléri a 40-70 milliót. Ezzel a kalkulációval a kormányok nemzeti célirányzataira és az autógyárak prognózisaira alapozva állt elő az IEA. Rendben, hogy egyre többen vásárolják majd ezeket az autókat, amelyek egyre több kilométert tudnak majd megtenni egy feltöltéssel, lehetővé téve a vidéki utazást, sőt akár egy ország átszelését megállás nélkül. De hol vannak-lesznek a töltőállomások? 2016 végén több mint 322 000 elektromos autótöltő egység volt kihelyezve a világban, állítja az IEA. Ebből mindössze 110 000 töltő számít gyorsnak. Ezek közül 88 000 Kínában található.
Európában csak 10 000 gyorstöltő működik, ebből a legtöbb Angliában és Németországban (mindkét országban nagyjából 1500). A Morgan Stanley becslése szerint 1-3 millió köztéri töltőpontra lenne szükség 2030-ig csak Nugyat-Európában, hogy az infrastruktúra lépést tudjon tartani az elektromos autók terjedésével. A bank tanulmányában az áll, hogy 2050-re Európának 10-30 millió töltőre lenne szükség. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pozitívan látják az e-mobilitás jövőjét a piac hazai szereplői 

Megélt- és közösségi e-mobilitás címmel rendezett kerekasztal beszélgetést az ABB az Elektromos Járművek Nemzetközi Világnapja alkalmából, amelyen a szakma és a felhasználók képviselői is részt vettek.