Észak-Dunántúl legnagyobb magánberuházásban épült napelemes kiserőműve működik a szombathelyi BPW-Hungária Kft.-nél, amely 185 család áramfogyasztásának megfelelő áramot termel, és évente 170 tonna széndioxid kibocsátásától kíméli meg a környezetet - közölte az MTI-vel a futóműveket és futómű rendszereket gyártó cég szerdán.

185 család áramfogyasztását váltja ki a szombathelyi naperőmű

Észak-Dunántúl legnagyobb magánberuházásban épült napelemes kiserőműve működik a szombathelyi BPW-Hungária Kft.-nél, amely 185 család áramfogyasztásának megfelelő áramot termel, és évente 170 tonna széndioxid kibocsátásától kíméli meg a környezetet – közölte az MTI-vel a futóműveket és futómű rendszereket gyártó cég szerdán.

Hangsúlyozták: a vállalat kiemelten törekszik a környezeti terhelés csökkentésére, ennek érdekében számos beruházást végzett az utóbbi években. A  megtermelt villamos energiával saját áramfogyasztását csökkenti a cég – írták a közleményben. A napelemparkot a vállalat legnagyobb gyártócsarnokának tetejére szerelték fel, háromezer négyzetméteres felületen, 1440 darab napelem panelt helyeztek el. A napelem rendszer maximális összteljesítménye 385 kW, éves várható energiatermelése  370 000 kW. A közlemény szerint a naperőmű a tavaszi próbaüzemet követően 2016 nyár elejétől már folyamatosan termeli az elektromos áramot.

A BPW Hungária Kft. a németországi BPW Bergische Achsen KG szombathelyi leányvállalata. A BPW-csoport haszon- és agrárjárművekbe gyárt futómű-alkatrészeket, futóműveket és futómű-rendszereket. A szombathelyi cég a vállalatcsoport második legnagyobb gyártóbázisa. Az agrárgépipari termékek tervezése, fejlesztése és értékesítése a cégcsoporton belül kizárólag a helyi mérnökcsapat feladata, és a vállalat e termékek önálló külkereskedelmi jogát is megkapta az anyavállalattól.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.