MKB Zöld bolygó néven új tőkevédett befektetési alapot indít az MKB Alapkezelő, amely három kontinens 15 környezettudatos vállalatának teljesítményéből kínál részesedést a befektetőknek - jelentette be az MKB hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Új környezettudatos alap – MKB Zöld bolygó

MKB Zöld bolygó néven új tőkevédett befektetési alapot indít az MKB Alapkezelő, amely három kontinens 15 környezettudatos vállalatának teljesítményéből kínál részesedést a befektetőknek – jelentette be az MKB hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A hároméves lejáratú alap 10 ezer forint névértékű befektetési jegyeit közel két hónapon át, április 7-étől május 30-áig, 8 százalékos éves diszkonttal lehet jegyezni, a minimálisan befektethető összeg 100 ezer forint. A befektetők kedvező esetben évi 16,96 százalékos hozamot érhetnek el a futamidő alatt.   A tőkevédettséget a befektetési politika biztosítja azáltal, hogy a tőke egy részét fix hozamú eszközökbe fektetik. A pénz többi része opciós konstrukciókba kerül, ez biztosítja a hozamot.

Az opciós konstrukció portfoliójában öt iparág vállalatainak részvényei szerepelnek: agrár- és bioüzemanyag szektor (5 cég), integrált villamosipar (3), napenergia-hasznosítás (2), vízenergia és víztisztítás (3), szélenergia-hasznosítás (2).

A cégeket szigorú kritériumrendszer alapján választották ki, így valamennyi kiemelkedően likvid, gazdálkodásuk megbízható, stabil és a befektetőknek megfelelő hozamot biztosítanak – mondta Dzsubák Attila, az alapkezelő kereskedési igazgatója.

“Várakozásaink szerint az egyes szektorokban működő környezettudatos vállalatok teljesítménye kiegyensúlyozottabb és hosszú távon meghaladja a környezetvédelemre kevésbé fókuszáló versenytársaik teljesítményét azáltal, hogy alacsonyabb működési költséggel üzemelnek, vagy versenyképesebbek, mert termékeikkel
alacsonyabb működési költséget eredményeznek ügyfeleiknél” – tette hozzá Bereczki Zsuzsanna, az MKB Bank ügyvezető igazgatója.

Az alap lejáratkori hozama a 15 vállalat teljesítményétől függ. A részvénykosár hozamának számításakor az egyes részvények teljesítménye -8 és 60 százalék között változhat, átlaguk adja a futamidő végi hozamkifizetést, amely a három évre maximum 60 (évi 16,96) százalék lehet. A részesedési rátát a jegyzési periódus után határozzák meg, várható mértéke 50-200 százalék.

A bank az új alapot elsősorban a konzervatív, mérsékelten kockázatkedvelő befektetőknek ajánlja, akik ugyanakkor szeretnének a részvénypiacok teljesítményéből részesülni vagy portfoliójukat diverzifikálni.

Dzsubák Attila úgy vélekedett, hogy a piaci várakozásokat reprezentáló indexek borús jóslatai ellenére már pozitív jelek is tapasztalhatóak, s amint a tőzsdei hangulat optimistábbra fordul, a befektetési alapok rövid időn belül komoly lendületet adhatnak a piacoknak tetemes készpénzállományuk részvényekbe fektetésével. Ez különösen azzal együtt biztató, hogy a vállalati szektor helyzete stabil, a cégek teljesítménye önmagában nem indokolja részvényeik
alulárazottságát – mondta.

Balogh Imre vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta: a környezettudatosság, a társadalmi felelősségvállalás és a
tisztességes üzleti haszon nem egymást kizáró, hanem egymást feltételező fogalmak. Az MKB már régóta nagy súlyt fektet a társadalmi tudatosságra, amit támogatási politikája is mutat. A bank most újabb területekre terjeszti ki társadalmi felelősségvállalási tevékenységét, az alaphoz kapcsolódóan több promóciót terveznek, amelyekkel szeretnék felhívni a figyelmet a környezettudatosság fontosságára.

Az MKB Befektetési Alapkezelő 16 tőkevédett alapban összesen 54,5 milliárd forint vagyont kezel, amivel a harmadik helyen áll ebben a piaci szegmensben, részesedése a márciusi adatok alapján 11,45 százalék. A társaság tavaly a legdinamikusabb növekvő szereplők közé tartozott, tavaly 107,5 százalékos (59,1 milliárd forintos) növekedést produkált, miközben a szektor 24,4 százalékkal bővült. Az elmúlt évben indított 13 új alapon keresztül a teljes
piaci friss tőke 8 százaléka áramlott az MKB befektetési alapokba. A társaság által kezelt vagyon március végén elérte a 118,8 milliárd forintot.

Ajánlott tartalom

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés növekedését hozhatja

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés mövekedését hozhatja: egy rakétaindítás akár 300 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár az atmoszféra felső részébe, ahol évekig megmarad - olvasható a The Guardian brit napilap honlapja.