19 éves lány fejleszti a napelemeket

Eden Full, egy 19 éves kanadai lány találmánya 40 százalékkal teheti hatékonyabbá a napelemes technológiát. “Egy igen egyszerű és kis kőlségű újításról van szó” nyilatkozta a Zöld Élet (Green Living) elnöke, Laurie Simmonds.

Az említett forradalmi megoldás azon alapszik, hogy a napelemeket folyamatosan merőlegesen érik a sugarak, így több értékes energiát képesek felfogni. Az eszközt egy bimetál csík működteti, amely napközben a melegtől kitágul, este pedig lehűl és összehúzódik. Ezért olcsóbb, mint egy motorral hajtott forgótechnológia és a fejlődő országokban fellelhető alapanyagokból is könnyen előállítható. A fiatal lány már hónapok óta vizsgálja találmánya hatékonyságát egy kenyai faluban, egy helyi anyagokból elkészített napenergiát felhasználó állomáson. Full lelkesen beszélt a kutatási témájáról, hiszen a kísérletben egy addig elmaradott településre sikerült bevezetnie a villamos energiát.

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.