2 év alatt is megtérülhet a napelemes rendszer?

Újabb cikkel jelentkezünk a csak „Napelemes támogatásként” emlegetett GINOP-8.4.1/A-17 Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelt bemutató sorozatunkkal.

Előző cikkünkben már szót ejtettünk arról, hogy az MFB0 esetében valójában támogatásról vagy hitelről van-e szó, áttekintettük, hogy miért is vágnak bele ezrek, tízezrek ebbe a lehetőségbe, valamint számítással támasztottuk alá a program létjogosultságát. Ebben a cikkben pedig a sokak által emlegetett 15 hónapos megtérülést fogjuk górcső alá venni. Vágjunk is bele!

15 HÓNAPOS MEGTÉRÜLÉS? IGEN VAN ILYEN!

A 15 hónapos megtérülés bebizonyításához ugyanazt az alapot használjuk, mint előző írásunkban. (A bemutatott számadatok és információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek.) Tételezzük fel, hogy egy átlagos családi házban, vagy éppen sorházban él, és a havi villanyszámlája átlagosan 13-15.000 Ft körül mozog. Megszületik az elhatározás, hogy élni kíván az MFB által nyújtott lehetőséggel és egy napelemes rendszert telepített ingatlanára. A fogyasztása kiváltásához szükséges napelemes rendszer 2 millió forintba kerül, aminek csupán a 10%-val kell rendelkeznie önerőként, vagyis 200.000 forinttal. A maradék 1.800.000 forinthoz kamatmentesen, ingatlanfedezet, kezelési, valamint folyósítási díj nélkül juthat hozzá, kihasználva a maximálisan igénybe vehető 20 éves futamidőt.

A napelemes rendszer termelésével, és a kiváltott hálózatról vételezett energiával a 13-15.000 forintos villanyszámlája azonnal lecsökken 7.500 forintra. Sőt így már nem egy végeláthatatlan fizetési kötelezettségről beszélhetünk, amit eddig az energiaszolgáltatónak fizetett áramszámla formájában, hanem már pontosan láthatja előre az utolsó 7.500 forintos részlet kifizetésének végső időpontját.
Jogosan merül fel sokakban a kérdés: “Hogy lesz ebből 15 hónapos megtérülés?!” Hát úgy, hogy az MFB kamattámogatott hitel esetében lehetőség van rendelkezésre tartási idő kérelmezésére, melynek maximális időtartama 18 hónap a kölcsönszerződés aláírásától kezdődően. Mit is jelent ez? Ez egészen röviden azt jelenti, hogy ennyi ideig nem kell fizetnie törlesztőrészletet!

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a kölcsönszerződés aláírását követő 3 hónapon belül döntő többségében a napelemes rendszerek telepítésre is kerülnek, valamint a szolgáltatói átvétel is megtörténik. Amennyiben kérelmezzük a 18 hónapos rendelkezésre tartási időt, és a két tevékenység lebonyolódik 3 hónapon belül, úgy 15 hónapon keresztül Önnek nem kell se törlesztőrészletet, se villanyszámlát fizetnie!

A példánkban ugye Önnek 13-15.000 forintos villanyszámlája volt, amit egy körülbelül 2.000.000 forint összköltségű napelemes rendszerrel tud kiváltani. A Magyar Fejlesztési Bank hitelkonstrukciójának köszönhetően Önnek ehhez csupán 10%-os önerővel kell rendelkeznie, ami ugyebár 200.000 forintot jelent. Vagyis az saját rész befizetéssel már telepítésre is kerül a napelemes rendszere, ami után a korábbi villanyszámla helyett csupán 7.500 forintot kell fizetnie 240 hónapon keresztül.

Amennyiben igénybe veszi a 18 hónapos rendelkezésre tartási időt, és napelemes rendszerének telepítése, valamint a szolgáltatói átvétele is megtörténik 3 hónapon belül, akkor Önnek nem kell 15 hónapon keresztül se villanyszámlát, se törlesztőrészletet fizetnie. Ráadásul felszabadult a korábbi villanyszámlára fizetett havi 13-15.000 forintja 15 hónapon keresztül, ami összesen 195-225.000 Ft megtakarítás is jelenthet.

Ez pedig szinte ugyanakkora összeg, mint a napelemes rendszerének telepítésére befizetett 10%-os önerő. Vagyis a befektetett tőkéje a teljes beruházáshoz viszonyítva mindössze 15 hónap alatt képes megtérülni.  Mindezért kijelenthető, hogy napelemes beruházása a Magyar Fejlesztési Bank által igénybe vett hitelprogrammal kiegészülve egy nagyon gyors megtérülésű, rendkívül biztonságosnak mondható befektetés a piacon található többi invesztícióval (pl.: kötvény, részvény) szemben.

A HITELKONSTRUKCIÓ ELŐNYEI

Összefoglalva az eddig közölt információk alapján az alábbi előnyökkel számolhat, ha él az MFB nyújtotta lehetőséggel:

– A 10%-os önerő 15 hónap alatt képes megtérülni a rendelkezésre tartási időnek köszönhetően;
– Havi törlesztőrészlete kevesebb is lehet, mint a jelenlegi villanyszámlája;
– A törlesztőrészlet kiszámítható, így nincs kiszolgáltatva az energiaár-változásnak;
– A banknak fizetett részlet a futamidő végével megszűnik, ellenben az áramszolgáltatónak fizetett    -áramszámla nem, ha nem él a lehetőséggel;
– Kamatmentes;
– Nincs folyósítási díj;
– Nincs kezelési költség és rejtett költség;
– 5 millió forint hitelösszegig nem szükséges ingatlanfedezet, így nincs szükség értékbecslésre sem;
– A kölcsön akár 20 év futamidővel is igényelhető;
– A hitel bármikor, költség nélkül előtörleszthető.

Ajánlott tartalom

30 ezren kaphatnak napelemes támogatást, részletek!

A Napenergia Plusz Program újra elérhető.