2 év alatt megtérülhet a napelemes rendszerem? A szakember szerint igen!

A Lakás Kiállításon idén központi téma volt, hogy miként lehet csökkenteni az otthoni fogyasztást.

0 forintos rezsiszámla, napelemes rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A Porfolio által szervezett Lakás Kiállítás 2022 fő témája a fenntarthatóság és az energiafogyasztás volt – számol be a lap. A Megújuló Energia Workshopon a meghívott szakértők bemutatták saját projektjeiket, illetve megvitatták a lakosság számára is elérhető megoldásokat. Az események többek között az is kiderült, hogy milyen módszerekkel lehet csökkenteni a rezsit. A magyarországi háztartások energiafogyasztásának 71 százalékát a fűtés adja, a tél közeledte, valamint a gázárak durva növekedése miatt ezért emelkedhetnek a kiadások. Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke kiemelte, a rezsi elleni harcot szinte minden esetben a szigeteléssel kell kezdeni. Bár a különböző épületgépészeti és technológiai újítások sokat segíthetnek, hatásuk eltörpül a jó hőszigetelés mellett. A gáztól való függetlenedés is sokaknak csábító, az áramra való átállás miatt pedig még kedvezőbb lehet a megújuló energiaforrások használata. Itthon ez főként napelemek telepítését jelenti.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke szerint a mostani energiaárak mellett akár 1-2 év alatt is megtérülhet a napelemekbe való beruházás.

Rónai Balázs, az OOTT Okos Otthon társalapítója arról beszélt, hogy a benti hőmérséklet 1 Celsius-fokos csökkentésével a rezsiszámla 1-3 százalékát spórolhatjuk meg. Okos eszközök révén könnyen szabályozhatjuk, hogy mikor, hol és mennyire fűtünk, így a komfortérzet sem csökken, ráadásul komolyabb átépítésre sincs szükség. Noha a hűtés itthon még kevésbé meghatározó irány, a trendek azt mutatják, hogy a légkondicionálók hazánkban is előre fognak törni. A hűtésre ugyanakkor vannak egyéb módszerek is, így az okosárnyékolók alkalmazása. Czövek Endre, a Legrand értékesítési vezetője a fogyasztás monitorozásának fontosságát járta körbe. Mint kiemelte, az okos konnektorok nemcsak a fogyasztás mérésében, hanem a szabályozásban is segítséget nyújthatnak, egy-egy fogyasztót például teljesen le lehet kapcsolni a hálózatról, ha nem használjuk.

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemes rendszerek kezdtek el terjedni a szomszédban

Bécsben az elmúlt évben 4250 balkon napelemet telepítettek.