2 nap alatt felépíthető ház

A gyorsan növő bambuszt egyre több helyen alkalmazzák az építészet terén, hiszen sokkal környezetkímélőbb megoldás, mint a hagyományos fa alapanyagok. Egy újabb ilyen példa ez az ötletes kunyhó, mely bambuszból és szárított rizspalántából készült.

A kupola alakú kunyhót Pouya Khazaeli Parsa építészmérnök ötlötte ki, és az iráni Katalom erdejeinek környékén állították fel. Az alapgondolatot Parsa egyik diákja szolgáltatta, aki egy kupolamodell megtervezésével küszködött az egyetemen. A kunyhó természetben lebomló és környékbeli alapanyagokból épült, és egy egyszerű módszer lehet környezettudatos, és gyorsan felállítható menedékhelyek építésére. A szerkezetet három ember akár két nap alatt is képes felállítani 70 bambusz szálból, melyet előtte két napig szárítanak, hogy rugalmas és puha maradjon. A kunyhó alapjául szolgáló gázcsöveket egy helybéli üzlet szolgáltatta, és ez a váz lehetővé teszi, hogy az építményt szállítani lehessen.
kezdődik az építkezés

A menedék utolsó simításaként szárított rizsnövényeket rögzítettek a cső- és bambuszvázra. A száraz rizspalánta nem csak biológiailag lebomló és helyben termesztett, de még az időjárás viszontagságait is jól bírja: amikor esik az eső, a növények kitágulnak, és szárazon tartják a belteret. Amikor pedig melegre fordul az idő, akkor átengedik a szellőt, és így természetes módon hül a belső tér. Parsa kupolás kunyhója formája miatt strapabírónak bizonyulhat erős szél és földrengés esetében is, így hát alkalmazható lehet katasztrófa sújtotta területeken is.

a "lakás"

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.