20 ezer háztartás kaphat napelemes támogatást

A 65%-os állami támogatás 4 kW-os napelemes rendszerek és 8 kWh-s energiatárolók telepítését célozza, összesen 75 milliárd forint értékben.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az új napelemes-energiatárolós állami pályázat Magyarországon óriási várakozást kelt a háztartások és a telepítők körében. A pályázat január elsején indul, és célja, hogy támogassa a napelemes rendszerek telepítését, kombinálva energiatárolóval. Az állami támogatás 65 százalékos intenzitással támogatná a pályázókat, akik 4 kW-os napelemes rendszert és 8 kWh-s energiatárolót telepítenek, írta a hvg.hu. Az állam összesen 75 milliárd forintot oszt szét, amely mintegy 20 ezer háztartást érinthet. Ha az állami támogatás a teljes rendszerre vonatkozik, az gyakorlatilag ingyenes energiatárolóhoz juttathatja a pályázókat. Ez azonban még nem teljesen tisztázott, és több kérdés is megválaszolatlan marad, például az, miért kell szigorúan korlátozni a támogatható kapacitás méretét. Az új pályázat célja a megújuló energia terjedésének elősegítése, valamint a háztartások önellátásának támogatása. A pályázatban azok vehetnek részt, akik új napelemes rendszert telepítenek, és mellé energiatárolót is beépítenek.

Az új bruttó elszámolási rendszer az energiát pénzügyi alapon kezelné, ami változást hozna a jelenlegi szaldó rendszerhez képest. A pályázatban körülbelül 4 kW-os napelemes rendszerek és 8 kWh-s energiatárolók kiépítését támogatnák 65 százalékos intenzitással. Ezzel egy átlagos háztartás körülbelül 10 éves megtérülésre számíthat, de a pontos megtérülést befolyásolhatja az energiafelhasználás és egyéb tényezők.

A pályázat sok szereplő számára nagy reményeket kelt, de az ágazati szakemberek számos kérdést vetnek fel, és változtatásokat szeretnének látni a feltételekben, például a támogatási intenzitás és a rendszerek kapacitásának rugalmasabb kezelését. Az új pályázat várhatóan lendületet ad majd a napelemes ágazatnak Magyarországon.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.