20 ezer magyar család kaphat ingyen napelemes pénzt

Januártól a magyar kormány 75 milliárd forintos támogatással indítja a Napenergia Plusz Programot, amely napelemek és tárolók telepítését támogatja.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A kormány 2024. januárban 75 milliárd forint keretösszeggel induló Napenergia Plusz Programja a családokat támogatja abban, hogy maguk termeljenek zöldenergiát, azt tárolják, és fel is használják – hangsúlyozta Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium (EM)energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán. Elmondta, a pályázat részletein dolgoznak, és egyeztetnek a szakmai szervezetekkel. A tervek szerint az új pályázati program 2024. január elsejétől lesz elérhető, a részleteket még előtte közzéteszik. Jelezte, a programban napelemre és tárolóra együtt adnának támogatást, vagyis mindkettőt telepíteni kell. Erre a csomagra az elképzelések szerint 65 százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújtanának – ismertette az államtitkár. Az államtitkár rámutatott arra, a felszerelt napenergia technológia összekötése akkumulátoros tárolási lehetőséggel kitoltja a megtermelt zöldenergia felhasználási idejét. Megjegyezte, ezek az akkumulátorok most még elég drágák, ennek ellenére szeretnék, hogy minél több ilyen tároló technológiát alkalmazzanak a családok.

Az államtitkár szerint a 75 milliárd forint keretösszegű támogatási rendszert mintegy 20 ezer háztartás veheti igénybe. Steiner Attila a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorban hangsúlyozta, felkészültek a téli fűtési szezonra, rekord töltöttségi szinten, 97 százalék felett vannak a magyar gáztárolók. Elmondta, hogy a magyar gáztárolókban lévő mennyiség az éves fogyasztás mintegy kétharmadát teszi ki, ami lényegesen jobb az uniós átlagnál.

Ajánlott tartalom

15 ezer család juthat ingyen napelemes támogatáshoz, részletek!

A Napenergia Plusz programban már a keretösszeg kétharmadát lekötötték, több mint 12 ezer család kapott átlagosan 4 millió forint támogatást napelemek és energiatárolók telepítésére.