2009 a gorilla éve

Megkezdődött a gorilla éve: az ENSZ által indított kezdeményezés a betegségek, erdőirtás és orvvadászat által fenyegetett főemlős megmentését tűzte ki céljául.

Az ENSZ által indított Költöző Vadállatfajok Megmentésének Egyezménye (CMS) félmillió eurót kíván összegyűjteni olyan projektekre, amelyek segítséget nyújtanak az állatokat fenyegető legnagyobb veszélyekkel folytatott harcban.  “Azokat a forrásokat kell használnuk, amelyeket a gorilla-megfigyelő turistautak jövedelméből szerzünk. Ezzel tudunk infrastrukturális támogatást nyújtani az orvvadászok ellen küzdő vadőrök számára. Többet kell tennünk az élőhelyek megőrzésért is” – mondta az egyezmény tisztségviselője, Robert Hepworth.

A gorilla évét II. Albert monacói uralkodó herceg ünnepélyes keretek között a CMS római konferenciáján nyitotta meg, ahol több mint száz kormányzat képviselője vett részt, hogy megvitassa a környezetszennyezés, a klímaváltozás és a túlvadászás által leginkább veszélyeztetett mintegy 30 faj védelmének megerősítését.

A gorillákat leginkább az ebola, az erdőirtás és az élőhelyek közelében dúló fegyveres konfliktusok fenyegetik, de számos orvvadász is gyilkolja őket húsukért, illetve a feketepiacon jól eladható kölykökért.

Egy augusztusban kiadott jelentés szerint a főemlősök 634 fajának és alfajának fele került a kihalás szélére az emberi tevékenységek következtében. A legrosszabb a helyzet Ázsiában: az itt élő főemlősök 70 százaléka szerepel a legveszélyeztetettebb fajok nemzetközi vörös listáján.

Ajánlott tartalom

A legkorábbi világkörüli tengeri kutatóexpedíciók segítenek jobban megérteni az éghajlatváltozást

A csaknem 150 évvel ezelőtti tengeri kutatóexpedíciók méréseit felhasználva vizsgálják a kutatók az emberi tevékenységeknek az éghajlatváltozásban játszott szerepét.