2011-ben folytatódik a távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítése

A nemzetközi pozitív tapasztalatok alapján az „okos mérés” is bevezetésre kerül Magyarországon. fEddig összesen mintegy 300 ezer hazai távfűtéses lakásban végezték el a fűtési rendszer korszerűsítését.

A beruházás keretében olyan eszközök kerülnek felszerelésre, melyekkel egyedileg szabályozhatóvá, illetve mérhetővé válik a távhő fogyasztása. A korszerűsítésnek köszönhetően átlagosan 20%-os energia-, és ez által költségmegtakarítás érhető el. Az energiahatékonysági modernizálás központilag támogatott programok keretében is folytatódik 2011-ben. A folyamatosan növekvő energiaárak miatt különösen fontos kérdés a korábban, iparosított technológiával épített, korszerűtlen távfűtéses rendszerrel ellátott épületek komplex energiahatékonysági felújítása, mely az egyetlen eszköz a költségek csökkentésére. A felújítás nagyon fontos eleme a távfűtött lakások fűtéskorszerűsítése, hiszen a távfűtés maga egy nagyon korszerű és környezetkímélő fűtési mód, ami nyugat-európai elterjedtségéből is kitűnik. A németországi központú, Techem Kft. Magyarországon piacvezető a fűtéskorszerűsítés és költségosztás területén a 2010-ben végzett korszerűsítésekkel együtt már összesen 130.000 lakás modernizálását végezte el a cég, melyekbe 600.000 költségosztót szerelt fel. 2010-ben körülbelül 400 épület korszerűsítésében vett részt a vállalat, a beruházások összértéke pedig megközelíti a 2 milliárd forintot. A fűtési rendszer modernizálása egyébként hazánkban összesen megközelítőleg 790 ezer lakást érinthet (ebből 640 ezer a távfűtéses, 150 ezer pedig központi kazánnal ellátott).A vállalat 2011-ben az eddigi igények alapján előreláthatólag további 250 épület modernizálásában fog részt venni.

 
 A Németországban 2010 nyara óta elérhető, Techem által kifejlesztett Techem Smart System elnevezésű Fogyasztásmenedzsment rendszer további lehetőséget jelent az energiafogyasztás csökkentésére a távfűtött lakások, illetve a központi kazános épületek esetében. A rendszer lényege, hogy egy online felületen keresztül folyamatosan lekérdezhetők az egyes lakások fogyasztási adatai, így a lakók a fűtési szezon közben is értesülhetnek arról, hogy mekkora a fogyasztásuk. Ennek ismeretében sokkal inkább ösztönözhetők arra, hogy tudatosan használják a korszerűsítés során beépített eszközöket. A rendszer, melynek bevezetése várhatóan a következő fűtési szezon végéig valósul meg, lehetővé teszi az eszközök működésének állandó monitoringját is, így az esetlegesen meghibásodott berendezések, illetve a visszaélések is ideje korán kiszűrhetők.

 
 „A fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatos eddigi hazai tapasztalatok pozitívak. A rendelkezésre álló adatok alapján elmondható, hogy csak a fűtési rendszer modernizálása átlagosan 20%-os energia megtakarítást eredményez. A fűtési költségekben esetlegesen felmerülő aránytalanságok elsősorban abból adódnak, hogy a fogyasztók nem minden esetben tudatosak, nem használják ki teljes mértékben a korszerű távfűtés nyújtotta lehetőségeket. A Fogyasztásmenedzsment rendszer egy kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a fogyasztók az éves elszámolás helyett lényegesen gyakrabban értesüljenek aktuális fogyasztásukról, melynek köszönhetően tudatosabban használják fel a fűtési energiát és ez által költséget takarítsanak meg” – mondta Tófalvi György, a fűtéskorszerűsítéssel és költségosztással foglalkozó németországi központú Techem magyar leányvállalatának vezetője.

 
 „A fogyasztók túlnyomó többsége elégedett a fűtéskorszerűsítés hatékonyságával. Ettől függetlenül létezik egy kisebbség, akik nehezményezik a fűtési költségek tekintetében csekély százalékban fellépő aránytalanságokat. Ezeknek az egyik oka az, hogy a terület jogi szabályozása nem megfelelően körültekintő, hiszen nem szabályozza például azt, hogy az elszámolásban milyen arányban jelenjen meg a légköbméter arányos, illetve a költségosztók alapján számított rész” – fejtette ki véleményét Farkas Tamás a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke. Az pedig valóban lényeges kérdés, hiszen egy épület teljes hőfogyasztásának mintegy 50%-át teszi ki a lépcsőházban, lakásokban tekergő vezetékrendszer. Természetesen ennek az elszámolásban is meg kell jelennie, a lakóközösségek jelenleg pedig bizonyos kereteken belül saját maguk határozhatják meg, hogy a fűtési költségelszámolásban a költség mekkora részét tegye ki a légköbméter arányos, illetve a költségosztók alapján számított érték.

 
 „A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége kidolgozott egy rendelettervezetet, mely remélhetőleg rövid időn belül elfogadásra kerül a kormány által. A rendelet többek között kötelezően szabályozni fogja a légköbméter arányos, illetve költségosztó alapú elszámolás arányát, valamint az elszámolás fogyasztásarányos hányadát is maximalizálná, illetve kötelezővé tenné a korrekciós tényezők alkalmazását, így segítve elő az esetleges aránytalanságok kiküszöbölését. A fűtéskorszerűsítés által elérhető megtakarítás jelentősen nőhetne a szabályozás elfogadásával. Továbbá a Techem fogyasztásmenedzsment rendszerének bevezetése már a következő fűtési szezontól egy újabb nagyszerű lehetőséget jelent a fogyasztás és kiadások csökkentésére. A rendszer elősegíti a fogyasztói tudatosság megvalósulását, mely elengedhetetlen az ideális megtakarítási eredmények elérésében” – tette hozzá Farkas Tamás.

Ajánlott tartalom

Aki, a napenergiát tárolná el annak van egy jó hírünk

Az otthoni akkumulátorok napelemmel kombinálva különösen kényelmessé tehetik az energia felhasználását.