A GE Foundation és az Institute of International Education (Nemzetközi Oktatási Intézet (IIE) immár kilencedik alkalommal hirdeti meg a Scholar-Leaders ösztöndíjprogramot.

2011-ben is várják a pályázatokat a GE Foundation Scholar Leader ösztöndíjprogramjára

A GE Foundation és az Institute of International Education (Nemzetközi Oktatási Intézet (IIE) immár kilencedik alkalommal hirdeti meg a Scholar-Leaders ösztöndíjprogramot.

A program célja, hogy a részt vevő diákok vezetői képességeit fejlessze, illetve, hogy hozzájáruljon egy nemzetközi szinten is piacképes új vezető generáció képzéséhez. Az egyetemek legjobb hallgatóinak toborzását és kiválasztását szigorú nemzetközi módszerek alapján végzik. A program lehetőséget nyújt a támogatott diákoknak arra, hogy ne csak a szakterületükön, hanem társadalmi értelemben is vezetőkké válhassanak.
Az egyetemekről jelentkező pályázók az ösztöndíjat kiemelkedő tanulmányi eredményeik, illetve egyetemen kívüli tevékenységek (pl. diákcsoportokban való tevékenység, önkéntesi munka, közösségi szerepvállalás) valamint vezetői képességeik bizonyítása révén nyerhetik el. A nyertes pályázók két éven keresztül évi 1500 (összesen 3000) eurónyi ösztöndíjban részesülnek, továbbá évente egyszer szervezett nyári szemináriumon vehetnek részt, melynek keretében megismerik a GE működését, illetve a GE különböző területeit képviselő magas beosztású vezetőkkel is találkozhatnak (shadow day).

„A GE-nél már hagyománynak számít a fiatal szakemberek támogatása a GE Foundation által finanszírozott programok révén, amelyek segítségével a jövő vezetői generációja az iskolai tananyagot kiegészítő tudásra és ismeretekre tehet szert.  A kategóriájában úttörő jellegű GE Foundation Scholar-Leaders egyetemi ösztöndíjprogram keretében a programban résztvevő diákok a GE vezető szakembereinek közreműködésével megismerhetik a közép-kelet-európai régióban annak egyik legnagyobb befektetőjeként 1989 óta jelenlevő globális vállalatunk stratégiáját, értékeit és kultúráját. A program másik nagy előnye, hogy a lengyel, cseh, magyar és román diákok lehetőséget kapnak a fiatal értelmiségiek közép-kelet-európai hálózatának kialakítására, mely elősegíti a régió jobb együttműködését a régió összes országának a javát szolgálva” – mondta Leslaw Kuzaj, a GE Közép-Európáért felelős vezető képviselője.

Az ösztöndíjra öt magyar egyetem: a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetemen, illetve a Pannon (korábban Veszprémi) Egyetem másod éves, jó angol nyelvtudással rendelkező, első diplomás képzésben résztvevő közgazdasági, menedzsment, mérnöki vagy műszaki területen tanuló diákjai jelentkezhetnek.
A pályázathoz 1000 szavas esszét is tartalmazó kitöltött jelentkezési lapot, két ajánlólevelet (legalább egyet egyetemi professzortól), önéletrajzot, valamint az egyetemi tanulmányok első évének elvégzését igazoló okmányok másolatát, valamint a felsoroltak angol fordítását (nem szükséges hitelesített fordítás) kell benyújtani.
Beadási határidő: 2011. március 4.

Részletes információk és online regisztráció a http://www.scholarshipandmore.org/ internetes oldalon.
A GE Foundation ösztöndíjprogram az első olyan egyetemi ösztöndíj Magyarországon és Közép-Európában, amely a General Electric Company (GE) filantróp alapítványa, a GE Foundation anyagi támogatásával valósul meg. A 2002 őszén elindított magyar program sikerére építve a GE Foundation lehetővé tette, hogy az IIE budapesti irodája, amely egyben az európai iroda is, a magyar modellt követve az ösztöndíj pályázatot bevezesse Lengyelországban, Csehországban, majd később Romániában is. A GE Foundation nagylelkű támogatásával a vezetői képességek fejlesztésére irányuló ösztöndíjasok regionális tábora a magyar, lengyel, cseh és román egyetemek bevonásával 2010-ben 45 fővel bővült. A közép-kelet-európai hálózatban részt vevő fiatalok száma ezzel a múlt évben már 360 fölé emelkedett.

Ajánlott tartalom

GKI: jelentős feladat lesz a klímacélok elérése az EU-nak is

Az Európai Unió kötelező célként tűzte ki magának a klímasemlegesség 2050-re történő elérését, ehhez a következő évtizedekben jelentős mértékben kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok jelenlegi kibocsátási szintjét a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint.