2013: a villanyautózás éve?

2012-őt nyugodtan tekinthetjük a sorozatgyártású villanyautók évének, hiszen – elsősorban a Renault-Nissan csoport jóvoltából – idén lett először valódi elektromos járműkínálat Európában (Twizy, Kangoo, Fluence, Leaf).

A villanyautók éve azonban nem esett egybe a villanyautózás évével, hiszen az utóbbihoz hiányzik még a megfelelő infrastruktúra, és zavaróan késik annak egyértelmű kimondása, hogy a villanyautózás csak a valódi zöld és megújuló energia felhasználásával válhat a fenntartható mobilitás szimbólumává és gyakorlati eszközévé, írja a noemisszio.blog.hu. Ezért igazán reménykeltő a Ford minapi bejelentése, mely szerint 2013-ban bemutatkozó villanyautójuk, a Focus Electric mellé egy lényeges infrastrukturális, ökológiai döntést is meghoztak, amely – reményeim szerint – egyértelmű irányt szab és normát teremt a jövő elektromos járműinek üzemeltetésében. Kölni központjukban – együttműködve a helyi Rhein Energie nevű áramszolgáltatóval – lehetővé teszik a jövendőbeli Focus Electric vásárlóinak a tisztán napenergiából származó áramutánpótlást.

Magyarán: a Ford alkalmassá teszi elektromos autóit arra, hogy valóban és ténylegesen zeró emisszió mellett közlekedjenek. Ahogy közleményük fogalmaz: “A napelemek rendszerbe állításával a Ford lehetővé teszi a Focus Electric tulajdonosainak, hogy nulla emisszióval előállított, tiszta energiával üzemeltessék autóikat.” Mit is lehetne mindehhez hozzáfűzni? Legfeljebb annyit, hogy bízunk benne: hamarosan Köln körzetén kívül, például egész Európában elterjed ez a nagyszerű innováció. Sőt, ha legalább olyan hatása lesz ennek az újításnak az autóiparra, mint annak idején Henry Ford és Galamb József ötlete, a futószalagos gyártás… nos, akkor a 2012-es elektromos autók éve után 2013 tényleg jó eséllyel válhat a környezetbarát elektromos autózás kezdő dátumává.

Ajánlott tartalom

A hibrid autók eladása továbbra is emelkedést mutat

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.