2013: nem volt jó éve a megújuló energiáknak

254 milliárd dollárra esett vissza a zöld energiákba történt befektetések globális összege tavaly, ami a szél- és napenergiás eszközök költségeinek csökkenésével magyarázható. A technológiai áttörések miatt kevésbé tőkeigényes a gyártás e szektorban, mint néhány évvel ezelőtt.

Óriási energiaszolgáltató kapacitásokat kellene kiépíteni, hogy a gazdaság dekarbonizációja ne lassuljon, az üvegházgáz-kibocsátás jelentősen csökkenjen, s az évszázad végére – az ipari forradalmat megelőző klímához képest – 2 Celsius-fokban sikerüljön korlátozni a globális felmelegedést,  amelyből 0,8 Celsius-fokos emelkedés már bekövetkezett.

Mintegy 12 százalékos esést jelent a tavalyi befektetési volumen a 2012-es adatokhoz képest – derült ki a Bloomberg hírügynökség összesítéséből. Ez nagyobb csökkenés, mint a 2011 és 2012 között tapasztalt. 2011-ben 318 milliárd dollár áramlott a megújuló energiákat alkalmazó beruházásokba. (Már Brüsszelnek sem olyan fontos a klímavédelem.)

Az évtized végére évi 500 milliárd dollárra kellene nőnie a szektorba irányuló tőkének, 2030-ra pedig 1000 milliárdra, hogy kellő tempóban tudjuk alacsony kibocsátású pályára állítani a gazdaságot, megelőzve ezzel a klímaváltozás rohamos felgyorsulását – állítja a bostoni Ceres tanácsadó cég, amely klímatudatos és társadalmilag felelős befektetőkkel dolgozik. (Teljes egészében nem állhatunk át megújuló energiaforrásokra, de az arányukat növelhetjük.)

A Ceres minden kliensének azt javasolja, portfóliójuknak legalább 5 százaléka tiszta energiákban legyen, valamint igyekezzenek óvatosak leni az emisszióintenzív iparágakkal, mert ahogy szigorodnak a lég- és környezetszennyezésre vonatkozó szabályok, e cégek készpénztartalékait gyakran a kirótt bírságok vihetik el.

Nem jó jel, hogy Kínában egy évtizedes töretlen növekedés után először csökkent a zöld energiákra fordított befektetések éves volumene, 3,8 százalékkal. Az Egyesült Államokban 8,4 százalékos volt a visszaesés. Csak Japánban nőttek drámaian a beruházások (55 százalékkal), mert a fukusimai katasztrófa után az ország más energiahordozókkal próbálja pótolni az atomenergiát.

A klímaváltozás felelősei elférnének egy csuklós buszban

Egy friss kutatás megdöbbentő eredményeket hozott: az 1845 és 2010 közötti összes globális üvegházhatású gázkibocsátás kétharmadáért csupán 81 cég és 9 ország felelős. A Gazprom az ötödik a befektetői vagy állami kézben lévő első húsz vállalat közül, a Shell pedig hatodik a Climatic Change (Klímaváltozás) című tudományos lapban megjelent kutatás szerint.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában, a megszokottnál melegebb idő és a szárazság miatt jelentősen csökkenő vízhozam környezetvédő szervezetek szerint a folyók élővilágát is komolyan befolyásolhatja - írta a BBC hírportálja.