2020-ban érkezhetnek a Volvo önjáró autói

A Volvo autók mindig is híresen biztonságosak voltak. A svéd gyár a jövőben is szeretné megőrizni hírnevét, ezért olyan „balesetálló” rendszeren dolgoznak, mely automatikusan felismerné és elkerülné a veszélyes helyzeteket.

A beépített készülék folyamatosan tájékoztatná a vezetőt és felhívná a figyelmét a közelgő belesetekre. Bár ilyen képességű járműveket a Volvo csak 2020-től tervez gyártani, a technológia bizonyos részei már 2014-től feltűnhetnek a gyártó új modelljeiben. A tervek szerint a biztonsági rendszer elsősorban a veszélyekre figyelmeztetné a sofőrt, ugyanakkor szükség esetén át is veheti az irányítást kritikus helyzetekben, vagy ha az ütközés elkerülhetetlen, akkor további lépéseket is tehet, hogy minél tovább csökkentse a károkat. Persze nem csak a Volvo dolgozik részben önjáró járműveken, a legnagyobb autógyártók mindegyike tervez olyan modelleket a jövőben, melyek képesek magukat vezetni, ha a sofőr elalszik vagy elájul. Ez a technológia érdekes kérdéseket vet fel a jövő közlekedésével kapcsolatban, például mi történik, ha ez a rendszer hibásodik meg, és úgy kezdi el vezetni az autót, mintha egy balesetet kéne elkerülnie? Pár éven belül megtudjuk, addig is a Volvo első olyan autói, melyek képesek érzékelni a gyalogos- és járműforgalmat, és biztonságos távolságra tartják magukat más kocsiktól, már 2014-től forgalomba kerülnek.

Ajánlott tartalom

A harmadik legnépszerűbb választás a vásárlók körében az elektromos autó

Augusztusban tovább nőtt az új autók forgalomba helyezése az Európai Unióban, immár sorban a tizenharmadik hónapban. Az akkumulátoros elektromos autók részaránya pedig az első alkalommal haladta meg a húsz százalékot az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA szerdai közleménye alapján.