2020-ig 50 millió dollárt fordít a Facebook és a Microsoft a mikrohálózatok fejlesztésére

Napjainkban világszerte közel 1,1 milliárd ember nem jut hozzá áramhoz, 2,9 milliárd embertársunk pedig a mai napig kénytelen szabad tűz fölött elkészíteni ételét minden nap, ami a – sok esetben súlyos vagy éppen halálos – légzőszervi megbetegedések egyik forrása az érintettek körében.

A fenti problémákra próbál valamiféle megoldást találni az ENSZ napokban ülésező Sustainable Energy For All fóruma. Ennek keretében jelentette be a Facebook és a Microsoft, hogy az Allotrope Partners befektetési vállalattal kiegészülve 2020-ig 50 millió dollárt költenek majd az előbbi probléma megoldására, a megújuló energiaforrások kiaknázásán alapuló lokális mikrohálózatok kiépítésébe. Miközben a technikai eszközök – beleértve az orvosi berendezéseket, a termeléshez elengedhetetlen gépeket, a telekommunikációs és szórakoztató elektronikai eszközöket – szinte kizárólag árammal működnek, a Föld lakói közül minden hetedik ember nem fér hozzá az elektromos szolgáltatásokhoz. Ezen próbál most valamelyest enyhíteni a Facebook és a Microsoft összefogása, amelynek keretében a két vállalat egy befektetőcéggel összefogva az elkövetkező 2,5 évben 50 millió dollárt kíván lokális mikroméretű áramhálózatok fejlesztésébe invesztálni.

A deklaráltan pilot projekt jelleggel elindított Microgid Investment Accelerator (MIA) célja, hogy a 2020-ig életre hívott ilyen jellegű fejlesztésekkel feltérképezzék, hogy milyen lehetőségek vannak az e tekintetben elmaradott térségek energetikai felzárkóztatására, milyen a beruházások társadalmi fogadtatása, illetve hogy üzleti alapon megtérülővé lehet-e tenni ezeket. Ez utóbbi felmérendő terület kapcsán feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a hasonló technológiai beruházások tömegessé válására csak akkor van reális esély, ha abba nagy energetikai szolgáltatók vagy üzleti befektetők megtérüléses alapon be tudnak kapcsolódni, és ezzel egy folyamatosan karbantartott, a helyi közösségek igényeit minden tekintetben kiszolgáló infrastruktúrát létrehozni, üzemeltetni.

A projektet támogatja, hogy jelenleg is vannak olyan startup vállalkozások, amelyek ezen problémákra keresnek megoldásokat, egyelőre azonban csak korlátozott források álltak a rendelkezésükre, illetve méretüket tekintve meglehetősen kicsi projekteken tudtak csak eddig dolgozni. A MIA kezdeményezéshez ezek közül is csatlakoznak majd páran a jövőben, de egyéb – elsősorban technológia-fejlesztéssel foglalkozó – partnerek is jelezték már, hogy szívesen részt vennének a Facebook és a Microsoft programjában. A MIA keretében megvalósuló pilot projektek kiválasztására még ebben az évben sor kerülhet, a megvalósításukat pedig szeretnék a jövő év végéig befejezni, hogy az üzemeltetés kapcsán is lehetőségük legyen a résztvevőknek tapasztalatokat gyűjteni. A mostani elképzelések szerint a projektek elsősorban Kelet-Afrika és India hálózatoktól elzárt közösségeit célozza majd, írta a chikansplanet.blog.hu.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.