2021-től lőttek a fosszilis erőműveknek! A napelemeké a jövő!

Egy olyan világot élünk, ahol a kettős folyamat zajlik. A megújuló energiaforrásra támaszkodó energiatermelés egyre csak növekszik, míg a fosszilis energiaforrások kitermelését és hasznosítását igyekeznek visszaszorítani az országok.

Erre a folyamatra erősít rá az a nemrégiben kihirdetett európai rendelet is, ami a hagyományos szénhidrogén alapú energiatermelés támogatását kívánja megszüntetni.

2021-TŐL NINCS TÖBB TÁMOGATÁS A FOSSZILIS ERŐMŰVEK RÉSZÉRE

Az Európai Beruházási Bank (EBB) döntése alapján fokozatosan leépíti a fosszilis tüzelőanyagok finanszírozását 2021-ig. Mindez azt jelenti, hogy fosszilis erőműre kért támogatásokat a bank csupán az évvégéig folyósít, azt követően nem. Az Európai Unió 2021-et követően befejezi az olaj-, gáz- és szén felhasználású projektek finanszírozását, ami éves szinten nagyjából 2 milliárd eurós csökkentést jelent az energiaszektort érintő befektetésekben. Az általános tilalom az EU-n belül nem egyszerre lép hatályba, hanem bizonyos tagállamokban egy évvel később néhány ország lobbierejének köszönhetően. A támogatások vélhetően a megújuló (például napelemek) szektorhoz kerülnek átcsoportosításra.

A múltat elemezve, az EBB 2013 és 2019 között nagyjából 13,4 milliárd euróval támogatta a fosszilis energiatermeléssel kapcsolatos projekteket. 2019-ben ez a finanszírozás mértéke körülbelül 2 milliárd euró volt. Az Európai Beruházási Bank új elvárásai alapján a támogatásigénylőknek előzetesen be kell bizonyítaniuk, hogy a tervezett energetikai beruházás kilowattonként kevesebb mint 250 gramm széndioxidot bocsát ki az energiatermelés során. Ez természetesen a megújuló beruházások (napelemes rendszerek, szélerőművek) számára könnyedén megugorható lesz, hisz az alternatív energiatermelés nem jár emisszióval. Ugyanakkor a szénre, olajra, gázra települt erőművek a ma ismert technológiai feltételek mellett nem tudják biztosítani az elvárásnak való megfelelést.

MI LESZ A NAGY GÁZPROJEKTEKKEL ÉS A JÖVŐVEL?

A gázipari projekt természetesen nem kerülnek leállításra, viszont a projektek esetében gondoskodni kell a keletkező szén-dioxid leválasztásáról és tárolásáról, illetve a kitermelt gáz és biogáz keverékének felhasználását. A gáz alapú projektek azért élvezhetik még valamelyest a támogatást az EU-tagállamokban, mivel a szénnél és az olajnál tisztább alternatívának tekinthetők, vagyis nem járnak olyan mértékű károsanyag-kibocsátással. Ennek ellenére a legnagyobb energetikai támogatásokat majd a napelemes rendszerek élvezhetik.

A meghozott határozatot a különböző környezetvédelmi szervezetek nagy örömmel fogadták. Az ökotudatos szervezetek álláspontja szerint az intézkedéssel helyükre kerül a megtérülési értékrend, hisz korábban azért növekedhetett a fosszilis erőművek száma, mert jelentős támogatás állt mögöttük. Ez okozta a megújuló energiák megtérülési vitáit is. Európában az újonnan megszületett zéró emissziós célkitűzések pedig nem valósulhatnának meg úgy, ha a hagyományos energiaforrásokra alapozott energiatermelés a továbbiakban is prioritást élvezne. Cél, hogy minél több lakossági és vállalati napelemes rendszer, környezetbarát vízerőmű és szélerőmű épüljön kontinens szerte.

Ajánlott tartalom

Mi az energetikai tanúsítvány és miért van egyre nagyobb jelentősége Budapesten?

Az energetikai tanúsítványnak egyre nagyobb jelentősége van a budapesti ingatlanok adásvétele során. Az emelkedő energiaárakra való tekintettel az ingatlanok rezsiköltségének egyre nagyobb jelentősége van. Mi az energetikai tanúsítvány és mit kell róla tudni?