2030-ra megkétszereződhet az atomreaktorok száma

Akár a jelenlegi kétszerese is lehet a nukleáris reaktorok száma 2030-ra, de negyedével biztosan nőni fog az atomenergia részesedése a globális energiapiacon.

Továbbra is nő a nukleáris energia aránya a világ energiamixében a Fukusima-Daiichi atomerőmű 2011 márciusi balesetének ellenére, áll a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) legutóbbi jelentésében. A növekedés várhatóan a következő 20 évben biztosan kitart, 2030-ig legalább 25 százalékkal, de akár 100 százalékkal is bővülhet a nukleáris energia előállítása. Ez utóbbi a reaktorok számának megduplázódásával is járna. A fukusimai balesetet követő találgatások kimutatták az ilyen típusú beruházások szaporodásának lassulását, de azt már akkor sem jósolták a szakértők, hogy visszájára fordulna a trend. A 2012 áprilisáig gyűjtött adatok alapján elmondható, hogy a spekulációk beigazolódtak, bár a szektor nagyobbat lassult a vártnál, írja a jelentés. Az ezen információk alapján kiszámított jövőkép 2030-ig a nukleáris energia kapacitásának legalább 456 gigawattig való növekedését mutatja a mai 370 gigawattról. Igaz, a szám 9 százalékkal elmarad a korábbi becslésektől. Ugyanakkor maximálisan 740 gigawatt lehet addigra ugyanez a kapacitás, ami a 2011-es becslésnél egy százalékkal magasabb. A japán atombalesetet megelőző számítások szerint a minimum 16 százalékkal csökkent, a maximum pedig nyolccal. Az IAEA hozzáteszi, ezek a számok azoknak felelnek meg, amelyeket annak idején 2020-ra jósoltak, a fukusimai eseményeket nem sejtve. Bár még csak 18 hónappal vagyunk a japán atombaleset után, máris tisztán látható, hogy a nukleáris energia továbbra is fontos lehetőség sok ország számára, mondta a jelentés bemutatásán az IAEA főigazgatója, Jukija Amano Bécsben. Mint hozzátette, Fukusima esete alapvető kérdéseket vetett fel az atomenergetikával kapcsolatban, de a térhódítása nem áll meg.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Már gyártják az egyik leghatékonyabb napelemet

Elindította új S5 modulsorozatának a gyártását a Seraphim, amely kiemelkedő hatékonyságú fotovoltaikus paneljairól ismert.