2050 nyári hónapjaiban jégmentes lehet a Jeges-tenger

Már tartályhajóval is járható az egyik legészakibb tengeri út, az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig Oroszország szibériai partvidéke mentén vezető hajózási útvonal.

Az Európai Űrügynökség műholdfelvételei szerint idén nyáron egyszerre van nyitva, azaz hó- és jégmentes a két legészakibb tengeri útvonal, a kanadai északnyugati átjáró és az orosz északi tengeri útvonal. Hajótársaságok már egy ideje fontolgatják az északi-sarki tengeri útvonalak előnyeit tartós megnyílásuk esetén, az utóbbi években pedig kisebb hajók többször is megjárták a két útvonalat úgy, hogy nem volt szükség jégtörők segítségére. Idén augusztusban azonban már egy hatalmas tankhajó is végighaladt az északi tengeri úton, más nevén északkeleti átjárón méghozzá teljes rakománnyal nyugatról keletre, Murmanszkból Thaiföldre – adta hírül a BBC. Az orosz klímakutató hivatal a hónap elején arról számolt be, hogy az Északi-sark térségében 1936 óta mért harmadik legmelegebbnek számító tavalyi nyár után, idén a kereskedelmi útvonalak jégtakaróinak az átlagosnál jóval több, nem kevesebb mint 56 százaléka olvadt el, jelentősen megkönnyítve az egyébként veszélyes vizeken való navigálást. Oroszország főmeteorológusa, Alexander Frolov előrejelzése szerint ha a jégolvadás üteme továbbra is ilyen marad, akkor 2050 nyári hónapjaiban teljesen jégmentessé válhat a Jeges-tenger.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.