2050-re hómentes karácsonyok jönnek

A klímaváltozás hatásai miatt jelentősen megnőtt a kockázata annak, hogy 2050-re hómentes, szürke karácsonyok válnak jellemzővé a finnországi Lappföld tartományi fővárosában, amelyet a Mikulás hivatalos hazájaként tartanak számon – figyelmeztetnek a kutatók.

A Skóciában működő University of the Highlands and Islands (UHI) kutatói a klímaváltozás hatásait vizsgáló kutatásuk során tanulmányozták a finnországi Lappföld tartományi fővárosára, Rovaniemire váró éghajlati változásokat. A három évig tartó Clim-ATIC elnevezésű kutatás során a szakemberek azt vizsgálták, hogy milyen lehetséges hatásai lehetnek a klímaváltozásnak az északi országok apró, gyéren lakott településeire nézve, és milyen stratégiákkal lehetne megkönnyíteni az új környezeti feltételekhez való alkalmazkodást. A Finn Környezetvédelmi Intézet előrejelzései szerint a régió hőmérséklete akár 3,8 Celsius-fokkal is emelkedhet 2050-re. Emellett növekedni fog az átlagos csapadékmennyiség, hamarabb fognak beköszönteni a tavaszi áradások, és rövidülni fognak a havas időszakok.

 
A Clim-ATIC kutatói ezeket az információkat és egyéb adatokat felhasználva próbálták feltérképezni a régió idegenforgalmának legsebezhetőbb pontjait. Az egyetem kutatóival együttműködő grönlandi, finn, norvég, skót, valamint svéd szakértők, illetve intézmények egy térképet is összeállítottak a régió áradásveszélyes területeiről. „A hóolvadás és a vízrajz átrendeződésének a helyi turizmusra és árvízvédelemre irányuló lehetséges gazdasági hatásai meglehetősen aggasztóak. Rovaniemi esetében kitolódik az első megmaradó hó leesésének ideje, növekszik a szürke karácsonyok kockázata” – állapították meg a szakemberek. „Habár a jövőben egyre gyakoribbá válnak a hóban szegény telek, továbbra is lesznek olyan téli időszakok, amikor bő havazásra számíthatunk… Első hallásra a klímaváltozás talán kedvezőnek tűnhet Európa legészakibb városaira nézve, hiszen csökkenni fog a fűtési igény, és a mezőgazdasági termelés, valamint az erdőnövekedés is erőre kaphat. Idővel azonban világossá fog válni, hogy a hátrányok elnyomják az előnyöket” – idézte a kutatókat a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. Rovaniemi utazási irodája szerint évről évre egyre több turista látogat el a városba. Tavaly karácsonykor nagyjából 500 ezren keresték fel a Mikulás hazáját.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.