2050-re teljesen karbonsemleges lesz Hollandia áramtermelése

Környezetvédelmi intézkedéscsomagot jelentett be a holland kormány pénteken, amelynek célja, hogy az ország 2030-ra felére csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

A tájékoztatás szerint egyebek mellett szén-dioxid-kibocsátási adó bevezetését, valamint számos új bicikliparkoló építését tervezik. Előbbi a várakozások szerint arra fogja ösztönözni vállalatokat, hogy mozduljanak el a fenntartható működés felé. Mértéke kezdetben 30 euró lesz tonnánként, amely 2030-ra 150 euróra nő. Emellett állami támogatásokat biztosítanak majd a zöld megoldásokat választó, például napelemeket telepítő háztartások számára, de távlati célként határozták meg például a benzines és dízelautók kivezetését. Eric Wiebes gazdasági miniszter a csomagot teljesíthetőnek és megfizethetőnek nevezte, amelynek révén Hollandia a klímavédelem egyik élharcosává válhat. A környezetvédelmi csoportok üdvözöltek bizonyos intézkedéseket, ugyanakkor még mindig elégtelennek minősítették a terveket. A Greenpeace helyi szervezetének igazgatója például leszögezte, hogy a klímaválság valódi megoldásokat követel a következő nemzedékek számára, és úgy vélekedett, hogy a nagyvállalatokat nem kötelezik megfelelő hozzájárulásra. A hágai kormány tavaly azt közölte, hogy 2050-re teljesen karbonsemlegessé kívánják tenni az ország áramtermelését, a nap- és szélenergia arányát már 2030-ra 70 százalékra kívánják emelni. Az érintett szervezetek és társadalmi csoportok bevonásával hónapokon át folyt konzultáció a több mint 270 oldalas dokumentumban részletezett intézkedéscsomagról.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.