21 ezer háztartás kaphat napelemes rendszert Írországban

380 millió eurót különítettek el korszerűsítésre, a pénzből napelemekre is jut majd.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az ír kormány 2024. évi költségvetésével rekordösszeget, nagyjából 380 millió eurót különítettek el a lakossági és közösségi korszerűsítési programokra, többek között a napelemes fejlesztésekre – számol be a PV Magazine. Az új költségvetés ugyanakkor nem biztos, hogy olyan ígéretes, mint amilyennek elsőre tűnik. A kormány a bejelentést az október 10-én bemutatott 2024-es költségvetésében tette meg energiaátalakítás címszó alatt. A kormány szerint a serkentés további lendületet ad majd a nemzeti korszerűsítési célok megvalósításának, és a tavalyi évhez képest 24 millió euróval növeli a kiadásokat.
Eamon Ryan környezetvédelmi, klímaügyi és kommunikációs miniszter elmondta, 2023 első felében a napelemek telepítése 231 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. Ezt követte a kormány áfacsökkentésre irányuló lépése. A bejelentés szerint az év végéig várhatóan 21 ezer háztartás kap napelemes támogatást.
Conall Bolger, az Ír Napenergia Szövetség (ISEA) vezérigazgatója azonban úgy véli, a költségvetés talán nem is olyan nagylelkű, mint amilyennek elsőre tűnik. Bár a szakember üdvözölt bizonyos kormányzati intézkedéseket, így a tetőtéri napelemek számára nyújtott új, alacsony kamatozású hitelprogramot, valamint a visszatáplált energiára járó adókedvezmény megduplázását, egyes eszközöket haszontalannak titulált.

Az ír elosztórendszer-üzemeltető, az ESB Networks adatai alapján 2022 végén 616 megawatt tetőtéri és felszíni napelem volt csatlakoztatva az ír hálózatra. Bolger szerint a tárca 2023 végére 1060 megawatt csatlakoztatott teljesítményt prognosztizál. A szakértő kritikusan értékeli, hogy a kormány nem törli el az adózási akadályokat, amelyek ellehetetleníti a gazdálkodókat abban, hogy földterületeket béreljenek napenergia-fejlesztések céljára.

„Írország szén-dioxid-mentesítési tervének központi eleme a kormány saját bevallott törekvése, hogy 2030-ig 8 gigawatt napelemes kapacitást telepítsen. Ehhez ebben az évtizedben mintegy 25 ezer holdnyi napelem-farmra lesz szükség, és ennek megvalósításához a gazdák együttműködése is kell országszerte. Minden gazdálkodó család tudatában van az adómentességeknek, amely szerint a földeket büntető adók nélkül adhatják tovább a következő generációnak. Megmagyarázhatatlan módon ez nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor a földterület több mint 50 százalékát napelemekkel hasznosítják” – emelte ki. Bolger szerint nem lenne szabad büntetni a megújuló energiával foglalkozó gazdákat.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.