21 méterrel is megemelkedhet a tengerszint

Még ha az emberiségnek sikerül is 2 Celsius fokon tartani a globális felmelegedés mértékét, a Geology folyóirat hasábjain megjelent tanulmány szerint a jövő generációinak a jelenleginél 12-22 méterrel magasabb tengerszintekkel kell számolniuk.

A tengerszint ugyan nem fog akkorát emelkedni, mint ahogy azt illusztráción láthatjuk, de a Rutgers Egyetem kutatói szerint egy jelentős emelkedés mindenképpen elkerülhetetlen, írja a mernokbazis.hu. A Kenneth G. Miller, a Rutgers Egyetem föld- és bolygótudományi professzora vezeti a tanulmányt végző kutatócsapatot. Virginiában, Eniwetok Atollban és Új-Zélandon végeztek kő- és talajvizsgálatokat, így jutottak ezekre a következtetésekre. A késő pliocén kort vizsgálták, ugyanis legutoljára 2,7-3,2 millió évvel ezelőtt volt az atmoszféra széndioxid tartalma a mai szinten, a légköri hőmérséklet pedig 2°C-kal volt magasabb a jelenleginél.

A víz mennyiségi különbsége egyenértékű Grönland és az egész nyugat-antarktiszi jégtakaró, valamint Kelet-Antarktisz bizonyos partvonalainak olvadásával,” mondja H. Richard Lane, a munkát támogató amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány Földtudományi Részlegének programigazgatója. „Egy ekkora emelkedés elárasztaná a világ partjait, és a világ népességének 70%-át érintené.” „Természetesen nem kell még eladni a tengerparti üdülőket, ugyanis a hatalmas jégtáblák olvadása évszázadokon át, vagy akár néhány ezer évig is eltarthat,” mondja Miller.

„A jelenlegi, 21. századra előrevetített tengerszint emelkedési görbe 0.8-1 métert mutat, ami az óceánok melegedése, a hegyi gleccserek részleges olvadása, valamint Grönland és az Antarktisz szintén részleges olvadásából adódik.” Miller azonban azt is elmondta, hogy a kutatás rávilágít a Föld hatalmas jégtábláinak a hőmérséklet változására való érzékenységére, és bemutatja, hogy még egy szerényebb hőmérsékleti emelkedésnek is hatalmas tengerszint-emelkedés lesz az eredménye. „A Föld természetes állapota a mai szén-dioxid szinten a jelenleginél nagyjából 20 méterrel magasabb tengerszintet jelent,” tette hozzá.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.