A világtenger szintje 2100-ig legalább egy méterrel nő, a klímakutatók legújabb megállapításai szerint - ezzel a bejelentéssel kezdődött kedden Koppenhágában az a háromnapos kutatói klímakonferencia, amely az év végi nagy uniós klímacsúcsot hivatott előkészíteni.

2100-ig egy méterrel nő a tengerek szintje

A világtenger szintje 2100-ig legalább egy méterrel nő, a klímakutatók legújabb megállapításai szerint – ezzel a bejelentéssel kezdődött kedden Koppenhágában az a háromnapos kutatói klímakonferencia, amely az év végi nagy uniós klímacsúcsot hivatott előkészíteni.

A Klíma Világtanács 2007-ben közzétett előrejelzése szerint az évszázad végéig – 6,4 Celsius fokos valószínűsített felmelegedés esetén – 18-59 centiméteres tengerszint emelkedést jeleztek. Most azonban az állandó melegedés következtében a tengerszint emelkedésének gyorsulását várják.

A koppenhágai klímatalálkozón, amelyen 80 országból mintegy kétezer kutató vesz részt, újabb műholdfelvételek és földi megfigyelések alapján hozták nyilvánosságra ezt a korábbinál is riasztóbb várakozást. Ha ez az új prognózis teljesül, az a lakott területek 10 százalékát “jelentősen érinti”, hangzott el.

A résztvevők júniusig átfogó jelentést késztenek az év végi klímacsúcsra, amelyre december 7-e és 18-a között kerül sor, szintén Koppenhágában. A csúcstalálkozón várhatóan létrejön a kiotói jegyzőkönyvet felváltó új egyezmény.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.