2,2 millió tonna biogázt állít elő az új erőmű

Mintegy egymilliárd forintból épül meg Solton a térségben keletkező mezőgazdasági hulladékokat hasznosító biogáz üzem. A biogáz termelés egyik fő alapanyaga a sertés hígtrágya lesz, ezt egészíti ki a térségben keletkező egyéb mezőgazdasági hulladék.

A Solti Biogáz Kft. bejelentése szerint az új üzem 2,23 millió tonna biogázt állít elő évente hígtrágyából, valamint egyéb növényi és élelmiszeripari maradékanyagokból. A biogázból az üzem helyben hasznosítható hőt és évi 4.240 MWh zöldáramot állít elő. Emellett 4.800 MWh hőenergia is keletkezik. A zöldenergetikai beruházásokat az Európai Unió társfinanszírozásával, a Környezet és Energia Operatív Programból finanszírozza az Új Széchenyi terv. A biogáz üzem Solt külterületén épül fel. A biogáz termelés egyik fő alapanyaga a sertés hígtrágya lesz, ezt egészíti ki a térségben keletkező egyéb mezőgazdasági hulladék, például kukorica szilázs, konzervgyári kukoricamaradék, burgonyamaradék és borsószár.

A projekt megvalósulása évente 13.455 tonnával csökkenti az üvegházgáz-kibocsátást. A biogáz előállítás után a solti üzemben évente 22.430 tonna tápanyagban gazdag fermentációs maradék, azaz biotrágya keletkezik, amelyet helyben hasznosítanak. A mezőgazdasági tevékenység során keletkező hulladékokból így végső soron hasznos, a talajerő utánpótlásra szolgáló anyag keletkezik. Ennek kihelyezésével pedig évente akár 146 tonnával is csökkenthető a felhasznált műtrágya mennyisége.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.