2277 kilométer 1 liter üzemanyaggal

A kecskeméti csapatok az első tízben a benzines prototípus és Plug-in kategóriában – a Kecskeméti Főiskola új magyar rekordot állított fel

2277 kilométer egyetlen liter üzemanyaggal: a Kecskeméti Főiskola GAMF csapata új rekordot állított fel a Shell Eco-marathon Europe első versenynapján, amivel az ötödik helyen állnak jelenleg a Prototípus benzines kategóriában. A Kandó-Electric, az első magyar középiskolás résztvevő csapat szintén büszke lehet eredményeire, hiszen a Plug-in mezőnyben jelenleg ők hatodikak. Az első versenynapon a teszteléseket követően az egyik legnagyobb kihívás a gépátvétel. Az egyetemi új csapat, a Team Orca Pécsről, az SAP Racing Team Budapestről, valamint a SZEnergy Team Győrből a második, esősebb napon is kitartóan próbálkozik a megfelelő műszaki körülmények megteremtésére.
„A magyar csapatok közül elsőként fogadták el a gépátvételen az autónkat, valamint már az első futamunk is érvényes volt. Szeretnénk tovább javítani eredményeinken, célunk a 400 km túlszárnyalása. A hatodik helyhez 317 km-t tettünk meg” – mondta Dankó Zoltán, a Kandó-Electric középiskolás csapat menedzsere.

 
„Továbbra is a motor javításán dolgozunk, már nagyon kevés hiányzik a versenyzéshez az SAP Racing Teamnek” – mondta Sági Viktor csapatmenedzser. „A mai hideg miatt állítanunk kell a motoron, a szél sajnos zavaró volt a mai első futamunkon, de teljesíteni fogjuk mind az ötöt. Reméljük, hogy sikerül megdönteni a tegnapi rekordunkat is” – osztotta meg Bagány Mihály, a kecskeméti GAMF csapat felkészítő tanára. A napelemes csapat csütörtök este végül átment a gépátvételen: „Nagyon várjuk, hogy erősebben süssön a nap a megfelelő sebesség eléréséhez. Az eredményes teljesítéshez módosítottunk az autó intelligens rendszerén” – mondta Szauter Ferenc a SZEnergy csapatból. “Ma kétszer is próbálkoztunk a rajttal, de sajnos úgy tűnik, motorhiba miatt nem fogjuk tudni befejezni a versenyt. Mindenesetre nagyon jó a hangulat, tapasztalatszerzésnek remek” – mondta Makida László, a Team Orca csapatmenedzsere. Május 26. és 28. között a németországi EuroSpeedway Lausitz pályán tesztelik a fiatal szakemberek járműveik üzemanyag-hatékonyságát a 27. Shell Eco-marathon Europe versenyen. A szigorú ellenőrzéseket és a tesztelést követően indulhat a megmérettetés, a diákok energiát nem kímélve javítanak járműveik teljesítményén, sokan éjjel-nappal dolgoznak rögtönzött műhelyeikben. Végleges eredmények május 28-án várhatóak.
Élő közvetítés a versenyről:
www.eco-marathon.de
Az alábbi közösségi oldalakon is csatlakozhat hozzánk:
twitter.com/shell_ecomar
www.facebook.com/shell.ecomarathoneurope

Ajánlott tartalom

Újra lehet pályázni az elektromos kerékpárok vásárlásának támogatására

Hétfőtől negyedik alkalommal nyílik meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elektromobilitást ösztönző pályázata, amely eddig már több mint 2200 elektromos kerékpár kedvezményes megvásárlását segítette, hozzájárulva ezzel a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben meghatározott célok eléréséhez - jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár az ITM vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.