23 millió forint bírság orvhalászokra

Tavaly mintegy 40 százalékkal emelkedett 2010-hez képest a halászati törvénysértések száma Jász-Nagykun-Szolnok megyében, több mint 23 millió forint bírságot szabtak ki, ennek többségét orvhorgászás miatt – közölte a megyei kormányhivatal földművelési igazgatóságának vezetője az MTI-vel.

Kiss Róbert igazgató tájékoztatása szerint az elmúlt évben 895 esetben róttak ki halvédelmi bírságot. Ugyanakkor az előző évekhez viszonyítva jelentősen emelkedett az orvhalászások száma is, az elkövetők több esetben már elektromos eszközt használva nagy mennyiségű halat zsákmányoltak. Ezért az igazgatóság több alkalommal a törvényben megszabott maximális összeghez közelítő mértékű pénzbírságot szabott ki az érintettekre. A megyében megközelítőleg 4.500 hektár természetes vízfelület található, ebből 3.780 hektár halászatilag is hasznosított. A halászati hasznosítással két halászati gazdasági társaság, három horgász szövetség és 19 horgász egyesület foglalkozik. A két halászati kft. 16 víztéren, összesen 3.423 hektárnyi területen gazdálkodik, a fennmaradó 357 hektárt a többi hasznosítja.

A megyei földművelésügyi igazgatóság vadászati és halászati osztályának felügyelete alá 3.780 hektár halászatilag hasznosított vízterület tartozik. Ebből 3.389 hektár állami tulajdonban, a többi teljes önkormányzati vagy pedig állami és önkormányzati közös tulajdonú. Tógazdasági haltermelést tizenkilenc regisztrált termelő végez 2.068 hektárnyi területen.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.