230 millió támogatás a geotermikus energiával fűtött Debreceni hotelnek

Kelet-Magyarország első, visszasajtolási technológiával tervezett, geotermikus energiahasznosításra épülő szálloda beruházása kezdődött meg Debrecen erdőspusztai pihenőövezetében; a 447 millió forintos beruházáshoz csaknem 230 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében a helyi Arbo Invest Zrt. – jelentették be csütörtökön, a projektindító sajtótájékoztatón.

Nagy Levente, a megvalósíthatósági tanulmányt készítő Porció Kft. projektmenedzsere elmondta: az erdőspusztai térségben 400-500 méter mélységben ivóvizet, alatta 600-1400 méter mélységben 40-80 Celsius fok közötti termálvizet tártak fel. A leendő Arborétum és a már elkészült Erdőspuszta gyógyászati és wellness szállodákat távvezetékkel kötik össze a termálvíz eljuttatására mindkét komplexumba. A beruházás során egy termelő és egy visszasajtoló kutat fúrnak – magyarázta a projektmenedzser. Hozzátette: utóbbi segítségével a kitermelt és a szállodák illetve a fürdőmedencék fűtésére használt 80 fokos termálvizet 20 fokra hűlve juttatják vissza a föld alatti rétegekbe. A szakember szerint a beruházás megvalósulásával 95,6 százalékban hasznosítják fűtésre a termálvizet, amellyel évi 837 ezer köbméter földgázt váltanak ki.

E mellett évente 405 tonna széndioxid-egyenértékű gáztól óvják meg a környezetet – fűzte hozzá. Bitay Endre, a Vízkutató és Fúró Zrt. vezérigazgatója elmondta: a kutatófúrást Erdőspusztán elvégezték, s 1350 méter mélységben találtak termálvizet. E fúrás helyén alakítják ki az úgynevezett visszasajtoló kutat. Elmondta azt is, hogy cégük évente 20-25 termelő, illetve visszasajtoló kutat fúr az országban. Szita Gábor, a Magyar Geotermikus Egyesület elnöke hozzátette: 2005 óta több mint 9 milliárd forint értékű, geotermikus energiát hasznosító rendszert építettek ki, illetve van folyamatban ilyen beruházás. Az erdőspusztai Hotel Arborétum a tervek szerint 2013-tól fogadhat majd vendégeket.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.