Az elmúlt évben a zöld informatika hatalmas fejlődésen ment keresztül, napjainkban az iparág már nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra és egyre több ember foglalkozik azzal, hogy újabb és újabb ötletekkel rukkoljon elő, mely elősegíti környezetünk védelmét.

24 vállalat, akik igazán szemük előtt tartják a környezetvédelmet

Az elmúlt évben a zöld informatika hatalmas fejlődésen ment keresztül, napjainkban az iparág már nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra és egyre több ember foglalkozik azzal, hogy újabb és újabb ötletekkel rukkoljon elő, mely elősegíti környezetünk védelmét.

A Computerworld évente egyszer megjelenő Top 12 Green IT Organizations című értékelő cikkében tette közzé azoknak a cégeknek a nevét, akik a leghatékonyabban alkalmazták a legújabb környezettudatos megoldásokat, valamint azokat a vállalatokat, akik a legsikeresebbek voltak a termékek gyártásában. A cikk 12 felhasználót és 12 gyártót sorol fel.

Amíg a zöld informatika segít a bolygónk ökoszisztémájának megóvásában, gazdaságunkra is pozitív hatással van, mert csomó pénzt takaríthatunk meg vele.  A legjobb példa erre a lista második helyezettje az általunk kevésbé ismert State Street nevű cég, aki felére csökkentette szerverállományát. A vállalat számos tevékenységét összevonta és leegyszerűsítette, így jóval kisebb informatikai háttér is kiszolgálta a szükséges igényeket. Az optimalizálásnak köszönhetően jóval kevesebb energiára van szükség, valamint az egyéb járulékos költségek is drasztikusan csökkentek.

A felmérés minden apró és hasznos megoldást és praktikát figyelembe vett és ez alapján osztályozta a cégeket.

Bár a lista legtöbb szereplője Európában kevésbé ismert, előfordulnak olyan vállalatok is, amiknek a neve ismerősen cseng. Ezek közé tartozik az 5. helyezett PriceWaterhouseCoopers könyvelői iroda, a  Marriot szállodalánc, a Citigroup és az Office Depot.

A cikk IT szereplői közül a legtöbb nem szorul bemutatásra. A gyártók és szolgáltatók értékelése nem csak termékeik alapján történt, hanem figyelembe vették azokat a tényezőket is, amiket a felhasználóknál néztek. Ebből következik, hogy náluk is megvizsgálták, mit tesznek meg saját IT osztályukon annak érdekében, hogy visszafogják saját fogyasztásukat.

Íme a két lista:

A legsikeresebb felhasználók
1.    Mohawk Fine Papers
2.    State Street
3.    Allstate Insurance
4.    Citigroup
5.    PricewaterhouseCoopers
6.    State of Indiana
7.    KPMG
8.    Seventh Generation
9.    Office Depot
10.    Burt’s Bees
11.    Marriott International
12.    Austin Energy

A legsikeresebb gyártók és szolgáltatók
1.    IBM
2.    Hewlett-Packard Co.
3.    Fujitsu America Inc.
4.    Microsoft Corp.
5.    Qualcomm Inc.
6.    Dell Inc.
7.    Aplicor Inc.
8.    BT Group PLC
9.    Applied Materials Inc.
10.    Entrust Inc.
11.    Compellent Technologies Inc.
12.    Terremark Worldwide Inc.

A témáról bővebben itt

Ajánlott tartalom

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe.