25 méterrel nőhet a tengerek szintje

A NASA klímakutatója szerint még ebben a században gyors klímaváltozásra kell számítani – például többméteres tengerszint-emelkedésre –, ha nem enyhül a globális felmelegedés. A világ vezetői által kitűzött maximum 2 Celsius-fokos emelkedés is túl sok.

A világ vezetői 2010-ben az iparosodás előtti globális hőmérséklethez képest a maximum 2 Celsius-fokos emelkedést tűzték ki célul, írja az index.hu. James E. Hansen, a NASA Goddard Űrkutatási Központ (GISS) központjának igazgatója szerint már ez is drasztikus éghajlati változásokhoz és jelentős jégolvadáshoz vezetne Grönlandon és az Antarktiszon. Nem beszélve arról, hogy a durbani klímakonferencián ismertetett egyik jelentés szerint a hőmérséklet 3,5 Celsius-fokos növekedése felé halad a Föld. Hansen a San Fransisco-i Amerikai Geofizikai Találkozón (AGU) mutatta be tanulmányát. A tudós szerint a globális hőmérséklet már 0,8 fokot emelkedett 1880 óta, ez a növekedés most pedig évtizedenként több mint 0,1 fok. A melegedést a légkörben található üvegházhatású gázok okozzák, főképpen a szén-dioxid, amely az ipar és az autók által elégetett fosszilis üzemanyagokból származik. A jelenlegi gázkibocsátás mellett a század közepére a légkör szén-dioxid tartalma az ipari forradalom előtti arány kétszerese lesz. Emiatt a hőmérséklet több fokkal emelkedik.

Hansen a mai földtörténeti kor, a holocén klímáját hasonlította össze a korábbi interglaciális (jégkorszakközi) korokéval. Ilyenkor a sarki és a kontinentális jégtakarók a gleccserekkel együtt visszahúzódnak. A sarki jégsapkákból és óceáni üledékből kifúrt minták alapján Hansen arra következtetett, hogy az előző interglaciális időszakban (Eemi korszak: 130 ezer-15 ezer évvel ezelőttig) a globális hőmérséklet kevesebb mint 1 Celsius-fokkal volt melegebb a mainál. Akkor a tenger szintje 4-6 méterrel haladta meg a mait. A két fokos melegedéssel a Föld éghajlata azonban a pliocénéhez hasonlítana, melyben a tengerszint 25 méterrel volt magasabb. A korábbi földtörténei korszakok klímája alapján a globális hőmérséklet emelkedésének minden egyes foka a tengerszint 20 méteres emelkedését jelenti, bár a jégtakarók olvadásával járó szintemelkedés évszázadokba telik. Az olvadás nem egyenletes folyamat, és az érzékenyebb területeken már most érződik. Például a nyugat-antarktiszi Pine Island-gleccser visszahúzódása folyamatosan gyorsult az utóbbi évtizedben.
A Nasa GRACE műholdjának mérései alapján a grönlandi és a nyugat-antarktiszi jégveszteség minden tíz évben megduplázódik. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor 2100-ra biztosan több méteres tengerszint-emelkedés várható.
Az ember okozta szén-dioxid-szint növekedéshez hasonló mértékűt 65 millió éven belül egyetlen mintában sem lehet találni, ezért is nehéz megjósolni, hogy milyen gyorsan reagál a klíma. Az biztos, hogy amíg a világ vezetői a kibocsátások csökkentésének terveiről vitatkoztak, és egymásra mutogatnak, a globális szén-dioxid szint folyamatosan növekszik.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.