250 darab napelemet szereltek erre az autóra, működik!

A napenergia az élet egyre több területén játszik meghatározó szerepet, a piacon is elérhető járműveknél ugyanakkor csak az utóbbi időkben kezdtek el megjelenni a napelemek.

Úgy tűnik azonban, hogy szép lassan a napenergiát hasznosító autók is előre törnek. A müncheni Sono Motors azt tervezi, hogy 2022-től elkezdi leszállítani napenergiával is működtethető autóit – számol be a Solar Magazine. A vállalat alapítói egy olyan jármű tervét álmodták meg, amely ellenálló anyagokból készül, és képes töltés nélkül is közlekedni. A cél az, hogy a hasonló autókat elérhető áron kezdjék el terjeszteni. Laurin Hahn, a cég vezérigazgatója és társalapítója szerint az a kérdés merült fel bennük, hogy milyen lehet a tökéletes autó, amely képes legyűrni az elektromos járművek jellegzetes akadályait. Ekkor jöttek rá, hogy a napenergia hasznosítása jelentheti a megoldást. A vállalat egyelőre egy modellt kínál előrendelésre, ez a Sion, melyet előreláthatóan 2022 végén kezdenek el leszállítani Európában, utóbb pedig az Egyesült Államokba is el akarják juttatni az autókat.

A Sono Motors szerint a jármű 250 kilométert tehet meg egyetlen töltéssel, de beépített paneljei révén nappal a napsugárzás segítségével is képes energiával ellátni magát. A napelemek, egészen pontosan a cellák borításának különlegességét az adja, hogy míg a hagyományos panelek egyenesek, addig az autóban görbített, ellenállóbb napelemeket használnak. A cég szerint burkolatuk ráadásul – részben az alumíniumváz elhagyásának köszönhetően – rendkívül könnyű, és nem törékeny, így nem csupán a jármű tetején alkalmazható.

A Sion összesen 248 fotovoltaikus cellával készül majd, melyeket áttetsző polimerbe, és nem üvegbe ágyaznak – ez tovább csökkenti a tömeget. Hahn kiemelte, tervük lényege az, hogy valóban autóra, és ne cipős dobozra emlékeztető formát alkossanak. „Ez nagyon fontos az emberek számára, még ha az autó napelemes is, senki sem fogja megvásárolni, ha nem néz ki jól” – tette hozzá. Hahn kiemelte, a vállalatnál cél a carsharing és az alacsony árak felé történő elmozdulás, illetve az, hogy napelemes technológiájukat más területre, például a vonatokra is bevezessék.

A napelemes Sionra eddig nagyjából 12 500 előrendelés érkezett, egy-egy autó 25 000 euróba, azaz mintegy 9 millió forintba kerül. A Sion csak fekete színben kapható, de már 30 perc alatt 80 százalékosra tölthető.

Képek: Sono Motors

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.