3 év múlva hatalmasat csökkenhet a Tesla akkumulátorok ára

Rengeteg mérnök fáradhatatlan munkája rejtőzhet a Tesla előző este felvázolt akkumulátorokkal kapcsolatos tervén, amellyel az amerikai gyártó néhány éven belül jelentősen visszább szorítaná az akkumulátorok gyártásának költségeit.

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)

Az amerikai villanyautós cég ugyanis az alapjaitól átvizsgálta az előállítási folyamatot, és szinte minden egyes lépcsőfoknál faragott egy keveset a költségekből, ami végül jelentős különbséget tesz majd az autókba kerülő energiatárolók árában. A korábban rebesgetett áttörés nem a gyártás egy apró részletében jött, hanem a teljes folyamatra kiterjedő fejlődés hozza azt, amivel a márka jelentős előnyt halmozhat fel a konkurens gyártókkal szemben. Muskék szerint ugyanis, ha minden a tervek szerint áll össze, az általuk házon belül gyártott új akkumulátorokat kevesebb mint féláron állítják majd elő a jelenleg használtakhoz képest, írta a teslasok.hu.

A legnagyobb különbséget a Tesla saját cellagyára hozza majd, amely a kalkulációk alapján 18%-kal faragja lejjebb a költségeket. A szintén házon belül megtervezett Tesla 4680-as cellák 14%-ot segítenek, az általuk átdolgozott anóddal és katóddal 5 és 12 százalékot spórolnak. Erre tevődik még rá további 7% azzal, hogy a Tesla a jövőben nem csak elengedhetetlen teherként tervezi beépíteni az akkumulátorcsomagokat az autókba, hanem konkrét szerkezeti elemmé formálnák azt.

Az amerikai autógyártó ugyanis a masszív akkumulátorokkal helyettesítené az alváz középső részét, ehhez csatlakoztatva a többi szükséges elemet. Az ötletet „szerkezeti akkumulátor” néven emlegették. Ez a költségek visszaszorításán túl akár 10%-kal is könnyíthet az autókon, így 14%-kal emelve azok hatótávolságát.

A prezentációk alapján a Tesla így körülbelül 50 dollár/kWh áron gyárthatja majd a saját akkumulátorcsomagjait akkor, ha minden úgy áll össze, ahogyan azt eltervezték. A kirakós bizonyos elemei már adottak is lehetnek, ám azt a Tesla is bevallotta, hogy egyes részekkel még kísérleteznek, és a célt még nem érték el, de közel járnak hozzá.

A Tesla a következő évben azon tevékenykedik majd a legtöbbet, hogy 10 GWh-s tempóra pörgessék a cellák gyártását a fremonti üzemükben. Ezután tempót váltanak, és 2023-ra már 100 GWh-t, 2030-ra pedig már 3000-et állítanának elő évente, így biztosítva az akkumulátorcsomagokat a jövőben érkező modelljeikhez.

Ajánlott tartalom

A világ első elektromos légi töltőállomása elkészült

A Skycharge jóváhagyása fontos mérföldkövet jelent a légi közlekedés forradalmasításában.