Oktatónap az újrahasznosításért: az alumínium dobozok szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával 95%-os energiamegtakarítás érhető el.

3 millió ember aktív szelektív hulladékgyűjtő

Oktatónap az újrahasznosításért: az alumínium dobozok szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával 95%-os energiamegtakarítás érhető el.

Magyarországon évente mintegy 600 millió alumínium italosdoboz kerül forgalomba, azonban ezen értékes másodnyersanyag újrahasznosítási adatai már nem ilyen pontosak. A koordináló szervezetek auditált adatai szerint az aludobozok 17%-a kerül újrahasznosításra, ugyanakkor az iparág képviselői magasabbra becsülik ezt az értéket. Az Európai Alumíniumgyártók Szövetsége (EAA) adatai szerint, az alumínium italosdobozok valós visszagyűjtési és újrahasznosítási aránya 40-41% körüli Magyarországon. Többek között ezért szorgalmazzák az ipar képviselői egy transzparens, kiterjesztett gyűjtőhálózat kiépítését. A begyűjtött mennyiségek pontos nyilvántartásán túlmenően, annak érdekében, hogy a jelenlegi auditált és a becsült begyűjtési adatok, valamint az EU tagállamok 63%-os átlagos visszagyűjtési aránya közötti különbség csökkenthető legyen, a BevCanEast, a BCME Közép-Kelet európai szervezete programot indított az iskoláskorú gyerekek számára. Az „Oktatónap az újrahasznosításért” címmel megrendezett esemény célja, hogy tudatosítsa az iskoláskorú gyermekekben azt, hogy az alumínium italos dobozok minőségromlás nélkül végtelenszer újrahasznosíthatók, valamint, hogy az elsődleges nyersanyagból készülő fémhez képest 95%-os energiamegtakarítással állíthatók elő újrahasznosított alumíniumból.


A transzparencia és az oktatás a kulcs az alumínium italosdobozok újrahasznosításának növeléséhez
Közelmúltbeli felmérések szerint, Magyarországon a lakosság 96%-a hallott már a szelektív hulladékgyűjtésről. Hazánkban mintegy 8 millió embernek – a népesség kb. 80%-ának – van lehetősége az italosdobozok szelektív hulladékgyűjtésre, ám a környezetvédelem ezen aktív formájában mindössze 3,3 millióan vesznek részt napi rendszerességgel. Ez lehet az egyik oka a koordináló szervezetek által regisztrált 17%-os visszagyűjtési aránynak, annak ellenére, hogy az alumínium italdobozok tényleges visszagyűjtési és hasznosítási adatait az Európai Alumíniumgyártók Szövetsége 40-41% körülire becsüli. Ez a különbség az alumínium italosdobozok jelenlegi termékdíjában is tükröződik, melyet végső soron töltővállalatoknak, a kereskedelmi láncoknak, valamint a fogyasztóknak kell megfizetniük egy-egy aludobozba töltött ital, sör, üdítő vagy energiaital vásárlása után.

 

Videó az újrahasznosításról itt tekinthető meg. 

 

„Oktatással tudjuk megismertetni a szelektív gyűjtés fontosságát, de érdemi változást csakis egy transzparens és kiterjesztett begyűjtési hálózat létrehozásával érhetünk el. Ebbe a hálózatba mind a kereskedelmi láncokat, az önkormányzati hulladékkezelő cégeket, mind pedig a fémkereskedőket szükséges beintegrálni annak érdekében, hogy biztosítsuk ennek az értékes nyersanyagnak a hatékony, eredményes és minden szinten regisztrált visszagyűjtését” – mondta Ralph Lambert, a BevCanEast elnöke. „Az újrahasznosított alumínium valós értékét és környezeti előnyeit jelzi, hogy, az elsődleges nyersanyagból készülő fémhez képest, az újrahasznosított aludobozokból 95%-os energiamegtakarítással állíthatók elő ismét alumínium italdobozok és hogy az alumínium minőségromlás nélkül, végtelenszer újrahasznosítható” – tette hozzá a szakember.

 
Valós életből vett példák az újrahasznosításra a Vörösmarty téren
Habár évek óta növekvő tendenciát mutat, hazánkban még az alumínium italdobozok becsült 41%-os újrahasznosítási aránya is elmarad az EU tagállamok 63%-os visszagyűjtési és hasznosítási eredményétől. Mutatóink javítása érdekében a BevCanEast egy nagyszabású oktatónapot tartott a Vörösmarty téren, amelyre az V., VI, VII, IX. kerületi iskolák, valamint a budapesti öko-iskolák közel 800 tanulóját hívta meg.  Az eseményt, amelyen a gyerekek játékos, interaktív installációik és oktatóeszközök segítségével sajátíthatták el a szelektív hulladékgyűjtés helyes módját és gyakorlatát, Dr. György István, Budapest főpolgámester-helyettese és Czippán Katalin, a Jövő Nemzedéke Országgyűlési Biztosa irodájának főosztályvezető-helyettese nyitották meg. Az esemény installációit és oktatóeszközeit az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. valamint az EAI Nonprofit Kft. biztosította. Az esemény keretében került bemutatásra a BevCanEast új, „A fenntartható italosdoboz” címet viselő oktatófilmje, amelyet a szervezet elsősorban az iskoláskorú gyerekeknek készített és mintegy 1.000 magyarországi általános és öko-iskola számára küld majd el ingyenesen.


„Valamennyiünk közös érdeke, hogy csökkenjen a hulladék mennyisége” – mondta Czippán Katalin, a Jövő Nemzedéke Országgyűlési Biztosa Irodájának főosztályvezető-helyettese. „Ezért saját érdekünk is, hogy lehetőség szerint környezetbarát csomagolóanyagba csomagolt terméket vásároljuk annak érdekében, hogy később a szelektíven gyűjtött hulladékot újra lehessen hasznosítani. Környezetünk és saját jövőnk érdekében a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa is üdvözli a tudatos vásárlást és tudatos hulladék-felhasználást elősegítő kampányokat” – fűzte hozzá a Főosztályvezető-helyettes Asszony.

 
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 2011. június 8-án jelentette be, hogy fokozatosan Budapest összes kerületében együtt gyűjti a műanyag- és fémhulladékot, így a sárga színű műanyag- és a szürke színű fémkonténerbe egyaránt be lehet dobni a műanyag- és a fémhulladékot. A kétféle hulladékot az ürítést követően különválogatják és újrahasznosítják. Az FKF Zrt. ezzel az intézkedéssel azt szeretné elérni, hogy ne borítsák fel a tartályokat a visszaváltható alumíniumdobozok megszerzése érdekében, és ezáltal nagyobb tisztaság és nyugalom uralkodjék a fővárosban. Újrahasznosított alumíniumdobozokból nem csak alumínium italcsomagolások, de számos termék, például biciklik váza, autóalkatrészek, repülőgépek részegységei is készülhetnek. Érdekesség, hogy a világon valaha előállított alumínium kb. 75%-a, a folyamatos újrahasznosításnak köszönhetően még ma is körforgásban és forgalomban van. További információ: www.bcme.org, www.okopannon.hu, www.alufant.hu
A BevCanEast, a BCME, az Európai Fém Italosdoboz Gyártók Szövetségének kelet-közép-európai szervezete.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.