3 millió forintot kaphatnak a cégek napelemre

Talán a legtöbbet hangoztatott magyar példa az Audi győri gyára, aki a közelmúltban létrehozta Európa legnagyobb gyárépületre telepített napelemes rendszerét.

A projekt során a 160 000 m2-nyi üzemi tetőfelület került beépítésre, és így egy 12 MW-os naperőműpark jött létre. A rendszer 35 000 db napelempanelből áll, ami éves szinten több mint 9,5 GWh energiát lesz képes termelni. A rendszer által előállított energiamennyiség ugyan a teljes gyár fogyasztását nem fedezi, mégis jelentős nagyjából 5.000 háztartásnak megfelelő mennyiséget állít elő éves szinten. A beruházással az Audi körülbelül 6.000 t-val kevesebb szén-dioxidot juttat majd a légkörbe. A másik nagyon jó példa hazánkban a japán Bridgestone tatabányai üzeme, ahol márciustól megújuló energiaforrásokból biztosítják majd a gyár teljes villamos energia igényét.

Ezzel a vállalat havonta 2.300 tonna szén-dioxiddal kevesebb károsanyagot juttat majd a levegőbe. A tatabányai üzem energiafogyasztása havonta átlagosan 6,6 millió kWh, amit a napelemes rendszer nagymértékben kielégít majd. A vállalatcsoport környezetbarát elhivatottságáról az is tanúbizonyságot tesz, hogy már három spanyol üzeme is átállt megújuló energiaforrásra. A mostani beruházás eredményeként a Bridgestone európai gyárai által felhasznált áram 90 %-a már megújuló forrásokból, többnyire napelemek által megtermelt energiából származik.

Egyszerűbben pályázhatnak napelemes rendszerre a vállalkozások

 

MIT TEHETNEK A KISEBB CÉGEK A ZÖLD ENERGIÁRA VALÓ ÁLTÉRÉS ÉRDEKÉBEN?

A hazai KKV-k is be tudnak állni a sorba, és saját energiafelhasználásukat tisztán megújuló forrásból tudják majd biztosítani napelemekkel. Ehhez pedig most nagy segítséget jelentenek a pályázati lehetőségek. A még rendkívül magas szabad forrással rendelkező GINOP-4.1.3-19-es pályázat például 1 és 3 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatást nyújt a kis- és középvállalkozások egy bizonyos részének, akik napelemes rendszert telepítenének székhelyükre/telephelyükre/fióktelepükre. Szóval bármekkora vállalkozásról is van szó a lehetőség adott, hogy a nagyvállalatokhoz hasonlóan a fogyasztást tisztán zöld energiából, napelemekkel fedezhessék a cégek.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.