3 napra volt a csődtől a Tesla és a SpaceX

Elon Musk áll a világ néhány legmenőbb cége mögött, ő alapította és/vagy vezeti az online vásárlást átalakító Paypalt, az elektromos autóipart beindító Teslát, a magánűripar kiépítésében jelentős részt vállaló SpaceX-et, valamit az amerikai fogyaszókat napenergiával ellátó Solar City vállalatokat.

Néha azonban elég bátornak kellett lennie ahhoz, hogy a cégei életben maradjanak. Egy interjúban Musk elmondta, hogy 2008 végén gyakorlatilag mindenét kockára tette, a Tesla és a SpaceX is majdnem csődbe ment. Döntenie kellett, hogy a maradék pénzét kettéossza-e a két vállalat között, vagy válassza ki az egyiket, és csak arra fókuszáljon. Végül úgy döntött, hogy mindkét céget továbbviszi, és ez rengeteg kockázattal járt. A karácsony előtti hetek nagyon nehezek voltak, a cégek közel álltak a bukáshoz. Karácsony éjjelén azonban sikerült tető alá hozni egy újabb befektetést, Musk nagyjából 20 millió dollárt szerzett a Teslának, amivel az elektromos autókat gyártó cég megmenekült. Igen ám, de ott volt még a SpaceX, és a Falcon rakétával csak három kudarcba fulladt felbocsátást tudtak felmutatni. A szeptember végi negyedik felbocsátás azonban sikeres volt, a Falcon 1 Föld körüli pályára állt. A NASA karácsony másnapján hívta fel a SpaceX-et, hogy 1,6 milliárd dolláros szerződést köt velük. Három nap alatt teljesen megfordult Musk mindkét cégének sorsa, mert hitt abban, amit csinál, és a kockázatos döntésnek köszönhetően a csőd közeléből eljutottak a biztos túlélésig. A többi pedig már történelem, a SpaceX és a Tesla egyaránt meghatározóvá váltak a maguk iparágában, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.