3. ÖKO-Sziget Szigetmonostoron

A harmadik ÖKO-szigetet ezúttal is a Víz Világnapján rendezték meg, a szokásos témák — a víz és a vizes élőhelyek állapota — mellett a biodiverzitás veszélyes méreteket öltő csökkenése került az idei esemény fókuszába.

A 2015-ben indult kétnapos rendezvény célja olyan környezeti ismeretterjesztő és érzékenyítő programok bemutatása elsősorban diákoknak, amelyek a tapasztalati tanulásra építve, átélhető módon mutatják be korunk környezeti kihívásait. Az OzoneNetwork pénteki Egyenlítő c. műsorának vendége Lőrinczi István az Outdoor Mission kft. tulajdonosa elmondta ebben az évben is igyekeztek minél több iskolát bevonni a környezetvédelem és a fenntarthatóság aktuális kérdéseit áttekintő rendezvénybe. Nem véletlen, hiszen a fiatal generációk minél aktívabb részvétele is szükséges ahhoz, hogy lassítani lehessen a kedvezőtlen ökológiai folyamatokat. Ehhez nyújthat segítséget az ÖKO-sziget, itt a fiatalok hasznos információt kapnak a környezet állapotáról, a fenntarthatóságról, és ötleteket is arról, mit tehetnek ők a helyzet javítása érdekében. Az ÖKO-sziget egyik fő szempontja, hogy rendszerben mutassák be a napjainkban tapasztalható környezeti problémákat, hiszen azokat csökkenteni is csak rendszerben gondolkodva lehet. A legkisebb korúak megismerhették a Madárbarát park apró lakóinak szokásait, a nagyobbak pedig kincset kereshettek a Vízkelői Tanösvényen. A felsős korosztály, tehát a 11 évnél idősebbek már szituációs társasjátékban is részt vehettek, vagy a korallzátonyok életével ismerkedhettek miközben korallzátonyt építettek.

Ajánlott tartalom

Súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában a klímaváltozás

Az Északi-sarkvidéket tanulmányozó tudósok szerint 2050-re a globális felmelegedés miatt az infrastruktúra 70 százalékát és a kritikus infrastruktúra 30-50 százalékát fenyegeti károsodás, amelynek várható költségei több tízmilliárd dollárra rúgnak - számolt be róla a BBC News.