30 év alatt 72 ezer lakást építenének

Egy százhektáros fejtő helyén lesz Skócia legnagyobb fenntartható faluja.

A környezetet elcsúfítva, elhagyatottan állnak világszerte azok fejtők, amelyekből az emberek már kitermelték a számukra szükséges alapanyagokat és feleslegessé váltak. Az utóbbi időben helyi szervek, tervezők próbálnak új életet adni ezeknek a helyeknek és eltüntetni a természeten ejtett nyitott sebeket.Ezt teszik, például, Skóciában a történelmi emlékeiről és egyetemeiről híres Aberdeen közelében, ahol egy elhagyott agyag és homokfejtő rontja a táj szépségét és kihasználatlanul hagy egy száz hektáros területet. (Aiolus News) A Chap Homes építő vállalat és az aberdeeni Robert Gordon egyetem kutatói ide tervezik az ország legnagyobb fenntartható faluját. A fejtő megtisztítása után / építkezési sitt lerakó helyének is használták az utóbbi időben / megkezdődik az építkezés, amelynek egyik célja az ország észak-keleti részében megnyilvánuló lakáshiány csökkentése. 30 év alatt 72 ezret terveznek építeni.

A Kincluny-nak elnevezett leendő falu energetikai szempontból teljesen önellátó lesz Angliában most először fogják alkalmazni ekkora méretekben a skandináv modellt, amely a hulladékot mind fűtésre, mind áramszolgáltatásra alkalmas – energiává változtatja. Az esővizet felfogják és a kertek öntözésére használják. Az egyetem kutatói monitorozzák majd ezeket a rendszereket, amelyekhez folyamatosan társul a megújuló források – szélenergia, biogáz, napelem, geotermia – termelése. A tervezők elgondolása szerint a majdani lakosságot is felelősség terheli azért, hogy valóban fenntartható legyen és maradjon az új falu, amelyben nem szabad, hogy teret kapjon a pazarlás.

Ajánlott tartalom

Homlokzati nyílászárók alumíniumból – nem fukarkodnak az előnyös tulajdonságokkal

Az építőipar dinamikusan fejlődő szektor, amely folyamatosan alkalmazkodik az új technológiákhoz és anyagokhoz. Ebben a folyamatban az alumínium nyílászárók mind nagyobb szerepet kapnak. Ez annak fényében cseppet sem meglepő, hogy kiváló tulajdonságokkal és variálhatósággal büszkélkednek. Az alumínium nemcsak könnyű és tartós, hanem a segítségével esztétikus kellem érhető el.