30 év alatt 72 ezer lakást építenének

Egy százhektáros fejtő helyén lesz Skócia legnagyobb fenntartható faluja.

A környezetet elcsúfítva, elhagyatottan állnak világszerte azok fejtők, amelyekből az emberek már kitermelték a számukra szükséges alapanyagokat és feleslegessé váltak. Az utóbbi időben helyi szervek, tervezők próbálnak új életet adni ezeknek a helyeknek és eltüntetni a természeten ejtett nyitott sebeket.Ezt teszik, például, Skóciában a történelmi emlékeiről és egyetemeiről híres Aberdeen közelében, ahol egy elhagyott agyag és homokfejtő rontja a táj szépségét és kihasználatlanul hagy egy száz hektáros területet. (Aiolus News) A Chap Homes építő vállalat és az aberdeeni Robert Gordon egyetem kutatói ide tervezik az ország legnagyobb fenntartható faluját. A fejtő megtisztítása után / építkezési sitt lerakó helyének is használták az utóbbi időben / megkezdődik az építkezés, amelynek egyik célja az ország észak-keleti részében megnyilvánuló lakáshiány csökkentése. 30 év alatt 72 ezret terveznek építeni.

A Kincluny-nak elnevezett leendő falu energetikai szempontból teljesen önellátó lesz Angliában most először fogják alkalmazni ekkora méretekben a skandináv modellt, amely a hulladékot mind fűtésre, mind áramszolgáltatásra alkalmas – energiává változtatja. Az esővizet felfogják és a kertek öntözésére használják. Az egyetem kutatói monitorozzák majd ezeket a rendszereket, amelyekhez folyamatosan társul a megújuló források – szélenergia, biogáz, napelem, geotermia – termelése. A tervezők elgondolása szerint a majdani lakosságot is felelősség terheli azért, hogy valóban fenntartható legyen és maradjon az új falu, amelyben nem szabad, hogy teret kapjon a pazarlás.

Ajánlott tartalom

Bevizsgálták a LED-lámpákat, mutatjuk az eredményeket

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált műszaki laboratóriuma tízféle LED-lámpa kezdeti fényáramát vizsgálta, ebből kiderült, hogy az árucikkek mindegyike eleget tett a fényáramra előírt követelményeknek, és megfelelt a csomagoláson feltüntetett paramétereknek.