30 köbméter műanyagszemetet evett meg eddig a közadakozásból épült Petényi a Tiszán

A tiszai szennyeződés felszámolásán dolgozó Pet Kupán a 15 versenyző hajón kívül részt vesz egy igazán különleges hajó is, a szemétevő Petényi.

A hajót a Szabi-hídról és a Valyo-partról elhíresült Valyo Egyesület és a Pet Kupások építették abból a 750 ezer forintból, ami közakadásból gyűlt össze. Ez az egyetlen nem megújuló energiával hajtott hajó a versenyen. A hajó teste vasból és fából van, és benzinmotor hajtja. A hajónak az a feladata, hogy a versenyző hajók és a kenus civilek által a Tiszából összegyűjtött műanyagpalackokat szállítsa napközben. Konkrétan nem látunk a sok szeméttől, annyi felfért rá. Van még rajta fejleszteni való, de ilyen hatékony gyűjtőhajó még nem volt a Tiszán – mondja a Valyós Varga Dávid. A nap végén a Petényiről szedik le az önkéntesek a zsákokat, majd csatárláncban kirakják a partra, és letömörítik.

A Pet Kupa első két napján kb. 30 köbméternyi műanyagpalackot vadásztak ki a Tiszából, amit az árhullám hozott Magyarországra Ukrajnából és Romániából. A Petényin 5 felnőtt, 3 gyerek és 1 kutya utazik a Pet Kupa idején, de a tervek szerint a verseny után is fontos szerepe lesz a Tisza tisztaságának megőrzésében. A zsurki önkormányzat vállalta, hogy az általuk foglalkoztatott közmunkás csapat tovább fogja vadászni a petpalackokat a Tiszából, és a Petényin fogják összegyűjteni, írja az index.hu. 

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.