30 másodperc a napon, 30 percig működik a napelemes robothal

Német szakértők egy igen apró, 0,003 milliméter hosszú robothal létrehozásán dolgoznak. A szerkezetnek elég 30 másodpercet eltöltenie a napon, hogy fél órán keresztül úszhasson a sötétben.

A napenergiáról a legtöbben a hatalmas napelemparkokra és az otthoni panelekre gondolnak, a napsugárzásból ugyanakkor egyéb helyeken, például a robotikában is kinyerhető értékes energia. Sok mérnök foglalkozik olyan szerkezetek megalkotásával, melyek a napenergia felhasználásával képesek ellátni saját energiaszükségleteiket. A Max Planck Intelligens Rendszerek Intézetének csapata Varun Sridhar vezetésével jelenleg egy mikroszkopikus fotovoltaikus robothalat fejleszt – számol be az Innovation Origins. Nem ez az első alkalom, amikor napenergián alapuló parányi robotokat alkotnak meg, de a mostani az első olyan szerkezet, amelyben a rendszerhez akkumulátor is tartozik. Ily módon a géphal elraktározhatja az energiát, 30 másodpercnyi „napozást” követően pedig mintegy fél órát úszhat a sötétben.

A Max Planck kutatói szerint a különleges fejlesztést számos területen felhasználhatják: az apró robotokkal például a szervezetben célzott helyre juttathatják el a gyógyszereket, de a technológia a környezeti műszaki feladatok során, így a víztisztításban is kamatoztatható lehet. Maga a robot 3 mikrométer (0, 003 milliméter) hosszú, szabad szemmel pedig nem látható. A szerkezet szénből és nitrogénből épül fel, és képes elnyelni a napsugárzást.  A napenergia hatására elektronok keletkeznek, melyeket parányi lyukakban képes elraktározni a rendszer későbbi használatra. A csapat összesen három eltérő típusú szerkezetet hozott létre: az egyikbe arany, a másikba platina, míg a harmadikba szilícium-dioxid alapú elemeket is beépítettek. A prototípusokat tisztított, alkoholos, illetve hidrogén-peroxid tartalmú vízben tesztelték. Az apró gépeket látható fénnyel és UV-sugárzással is kipróbálták.

A platinás robothal a tiszta és az alkoholos vízben szerepelt a legjobban, a sugárzás típusa viszont nem befolyásolta a teljesítményét. Az arany szerkezet ezzel szemben a hidrogén-peroxidos folyadékban bizonyult a legjobbnak. A kutatóknak természetesen folytatniuk kell a fotovoltaikus mikroszkopikus robotok fejlesztését, az eddigi eredmények azonban biztatóak. A szakértők reménykednek benne, hogy a parányi gépeket számos területen alkalmazhatják majd a jövőben.

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemes rendszerek kezdtek el terjedni a szomszédban

Bécsben az elmúlt évben 4250 balkon napelemet telepítettek.