30 nap alatt Európa körül – András, aki fákat ültet

Egyre többször halljuk, hogy Föld Anyánk segítségre szorul, mert lelakjuk.

Ilyenkor mindenki elgondolkodik: mit tehetnék én ennek érdekében? Farkas András (57) nagyot álmodott, elhatározta, hogy saját erőforrásból fákat fog ültetni Európa szerte. Éppen ezért vásárolt egy motort és úgy döntött, hogy körberajzolja vele Európát, közvetlenül a tengerparton. Azért pedig, hogy tegyen Földünkért, minden nap el fog ültetni egy facsemetét, elsősorban olyan helyeken/településeken, ahol a helyiek segítségére lesznek, annak későbbi gondozásában. A nem mindennapi küldetésről és faültetésekről András instagram oldalán tájékoztatja majd folyamatosan az érdeklődőket.

S hogy mi ihlette a nem mindennapi túrát? András az alábbi levelet küldte el nekünk:

Nem igazán értitek, hogy miért vállal valaki 57 évesen olyan kihívást, hogy körbemotorozza Európát?
Sokaknak már történelem és egyben hihetetlen, de az én gyermekkoromban, falun, ha messziről egy autó vagy motor hangját hallottuk, utcahosszakat voltunk képesek mezítlábasan szaladni, hogy láthassuk egy pillanatra. Akkor elérhetetlen álomnak tűnt a saját autó, vagy motor. Autó a nagycsaládomban (cca.:15 család) egyetlen egy volt, egy 403-as Moszkvics. Keresztapámé volt, ma már az enyém, gyönyörűen gyári állapotra restaurálva. A motorozás és motorok iránti szeretetem pedig a mai napig megmaradt.

S hogy honnan jött a faültetős ötlet? Szerintem szintén a „rezedaszagú” faluhoz köthető, amikor és ahol még élt és burjánzott a természet, minden ház udvarán hűst adó és gyümölcseivel megnyugtatóan döngicsélő méheket csalogató eperfákkal, gondozott konyhakertekkel, házak előtt, árkok mentén szilvafákkal.

Ma a falu is iparosodott. Nagyüzemi mezőgazdasági termelés folyik, nem mennek az emberek a növények közelébe. Mennek speciális traktorokon, hókuszpókusz gépeken, vagy éppen küldenek drónokat. Nincs kasza, nincs kapa, nincs természetközelség. Tódul a nép a műfüves fesztiválokra. Csoda, hogy szenved a Föld?

Hobbimhoz, a motorozáshoz küldetést kerestem, s szinte pillanatokon belül már Edit lányom is ezen ötletelt, így gyorsan döntés lett belőle. Örülök, hogy lehetőségem van minderre, és már most köszönöm a rengeteg támogatást és bíztatást, amit kapok. Őszintén remélem, hogy utam, követőkre talál majd, talán még egy hagyományt is elindít, hiszen elég lehet az is, ha mindannyian csak egy picit teszünk a Földünkért akár minden nap, hogy gyermekeink, unokáink, sőt ükunokáink is élvezhessék annak gyümölcsét.

Ajánlott tartalom

Az EIT Summit 2024 díjazottai Brüsszelben: Európa legnagyobb innovációs hálózata

Február 20-án, Brüsszelben rendezték meg az EIT Summitot, ahol négy kategóriában díjakat is átadtak.