30 perc ingyen tekerés

Ottawa a legújabb város, melynek gratulálhatunk, ugyanis csatlakozott a kölcsönbicikli hálózattal rendelkező nagyvárosok egyre gyarapodó társaságához.

Kanada fővárosa 2009 nyarán már megpróbálkozott a rendszer kiépítésével, és a lelkes ottawai lakosok júniustól szeptemberig használhatták a kölcsönbringákat. Most azonban sikerült újra elindítaniuk a hálózatot 10 állomással és 100 kerékpárral. Montrealhoz, Londonhoz, és Torontóhoz hasonlóan Ottawa is Bixi bicikliket használ. Ahogy minden városban, az első fél óra biciklizés itt is ingyenes, a fennmaradó időért fizetendő összeget pedig helyben egyenlítheti az ember bankkártyájával. A hálózatot minden évben májustól novemberig lehet majd használni, ugyanis az északi hideg tönkretenné a bicikliket, és a jeges úton nem lenne biztonságos használatuk.


A város eredetileg 50 állomást tervezett a bicikliknek, de költségvetési hiány miatt csak 10 került kiépítésre, és a helyiek szerint ezzel az a probléma, hogy mindegyik turistaorientált környéken fekszik. Mind a tíz állomás a városközpontban van, így a kertvárosiaknak esélyük sincs az autót vagy a buszt kerékpárra cserélni. Ottawa vezetősége azonban reméli, hogy jövő májusra sikerül kibővíteni a kölcsönbicikli hálózat állomásait, és a járművek számát. A szintén Bixi bicikliket használó nagyvárosok is bővítést terveznek. Toronto ezer, London pedig hatezer kölcsönbringát szeretne az utcákon látni.

Ajánlott tartalom

Négymilliárd év után újra megszülethet az élet a Földön

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja három külföldi kutatótársával azt vállalta az Európai Kutatási Tanács legrangosabb pályázatának elnyerésével, hogy kémiai molekulákból kiindulva hat év alatt életet teremtenek a laboratóriumban. Ez a MiniLife projekt, amelynek sikere esetén egy tápoldattal teli tartályban mikroszkopikus golyócskák úszkálnak, növekednek és osztódnak majd.