30 perc ingyen tekerés

Ottawa a legújabb város, melynek gratulálhatunk, ugyanis csatlakozott a kölcsönbicikli hálózattal rendelkező nagyvárosok egyre gyarapodó társaságához.

Kanada fővárosa 2009 nyarán már megpróbálkozott a rendszer kiépítésével, és a lelkes ottawai lakosok júniustól szeptemberig használhatták a kölcsönbringákat. Most azonban sikerült újra elindítaniuk a hálózatot 10 állomással és 100 kerékpárral. Montrealhoz, Londonhoz, és Torontóhoz hasonlóan Ottawa is Bixi bicikliket használ. Ahogy minden városban, az első fél óra biciklizés itt is ingyenes, a fennmaradó időért fizetendő összeget pedig helyben egyenlítheti az ember bankkártyájával. A hálózatot minden évben májustól novemberig lehet majd használni, ugyanis az északi hideg tönkretenné a bicikliket, és a jeges úton nem lenne biztonságos használatuk.


A város eredetileg 50 állomást tervezett a bicikliknek, de költségvetési hiány miatt csak 10 került kiépítésre, és a helyiek szerint ezzel az a probléma, hogy mindegyik turistaorientált környéken fekszik. Mind a tíz állomás a városközpontban van, így a kertvárosiaknak esélyük sincs az autót vagy a buszt kerékpárra cserélni. Ottawa vezetősége azonban reméli, hogy jövő májusra sikerül kibővíteni a kölcsönbicikli hálózat állomásait, és a járművek számát. A szintén Bixi bicikliket használó nagyvárosok is bővítést terveznek. Toronto ezer, London pedig hatezer kölcsönbringát szeretne az utcákon látni.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.