300 méter mély folyó volt a Marson

További részletekkel, és egy sokat mutató képpel szolgáltak az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) munkatársai arról a marsi folyómederről, amit még tavaly fedeztek fel a bolygó déli féltekéjének Reull-völgy nevű területén.

A Mars Express nevű szonda nagy felbontású képeiből összeállított háromdimenziós képeken most nemcsak a meder, de az azt övező terület is részletesebben látszik, írja az index.hu. A szakemberek szerint a medret víz vájta ki, méghozzá a 1,8 és 3,5 millió évvel ezelőtti heszperiai időszak során. Bár a képen csak egy látszik, az ősi folyónak több mellékfolyója is volt. A mérések alapján a főfolyam hét kilométer széles és 300 méter mély volt a lefényképezett szakaszon. Összehasonlításképpen a Föld legmélyebb folyójának a Kongó egyes szakaszai számítanak, ahol a halászok egyes halfajok példányait kizárólag döglötten tudják a felszínre hozni – a halak ugyanis a felszín közelében keszonbetegség miatt pusztulnak el. Az ESA friss képein a folyót övező vidék domborzatát is érdemes közelebbről megvizsgálni. A képen látható hegyvonulat 2500 méterrel nyúlnak a környező földek fölé, a látképet pedig meteorkráterek színezik. Ezek egyike majdnem akkora kiterjedésű, mint a képen látható hely. A hegyek formája sem mindennapi, a szinte teljesen lekerekített felületek távolról nézve olyanok, mintha gyurmából vagy gittből készítették volna őket.

A tudósok megjegyzik, hogy a vízmeder maradványaihoz hasonló képződményeket a földi folyókban is találni, a mederben talált lépcsőszerű képződmények például magas vízállásra utalnak. A képeken látható nyomok alapján a területen a égképződéssel kapcsolatos folyamatok is rendszeresek voltak a múltban, így a szakemberek további részletekkel szolgálhatnak a Mars jelenlegi képének keletkezésében szerepet játszó folyamatokról. A marsi folyómedrekről rendelkezésre álló tudásanyagot tavaly több fontos felfedezés bővítette, röviddel azután, hogy a NASA Curiosity nevű marsjárója földet ért, bele is botlott egy folyómederbe. Az ott talált kavicsok vizsgálata alapján abban a mederben azonban csak derékig érő víz lehetett.

-

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.