3000 háztartás alkotja a kaliforniai virtuális erőművet

Kalifornia az Egyesült Államok egyik olyan állama, amely erőteljesen törekszik a megújuló energiák terjedésének támogatására.

A sonnen és a Wasatch 3 000 lakást látnak el sonnen akkumulátorokkal, és ezeket hálózattá kapcsolják össze, hogy virtuális erőművet hozzanak létre, írta az mnnsz.hu. A sonnen Csoport újabb nemzetközi mérföldkövet lépett túl hálózattá szervezett tárolási technológiája révén. A sonnen a Wasatch Energy és a Soleil Energy cégekkel közösen több lakótelepet szerel fel Kaliforniában fotovoltaikus rendszerekkel és sonnen akkumulátorokkal. A 3 000 háztartás előnyei: Ez csökkenti a lakók elektromos árammal kapcsolatos költségeit, tiszta és mindenekelőtt biztonságos energiaellátásban részesülnek még áramkimaradás esetén is.

Továbbá az egyedi tárolási rendszerek hálózattá alakíthatók a sonnen VPP szoftvere segítségével, így virtuális erőművek (virtual power plants, VPP) hozhatók létre. A teljes tárolási kapacitás 60 megawattóra, míg a kimenő teljesítmény 24 megawatt. Kaliforniában összesen hét lakótelep között osztják szét a 3 000 sonnen akkumulátort. Az első, több mint 417 akkumulátoros egységből álló telepítést szeptemberben fogják elkezdeni, a Fresno-i Heron Pointe lakótelepen. A teljes projektet a Wasatch Energy és külső befektetők finanszírozzák, ennek volumene eléri a 130 millió dollárt.

Második együttműködés az USA-ban

„Nagy örömünkre szolgál, hogy segítséget nyújthatunk a kaliforniai embereknek egy olyan megoldás formájában, amely tiszta, elérhető árú és biztonságos energiaellátást biztosít számukra” – mondta Christoph Ostermann, a sonnen vezérigazgatója és alapítója. „Kalifornia különösen érdekes, ugyanakkor intenzív versennyel jellemezhető piac a számunkra, amelyből számos új ötletet meríthettünk. Ezért egy nem régiben alapított cég számára ez hatalmas sikert jelent, hogy a technológiánk kulcsfontosságú komponensnek bizonyult az energiarendszer átalakításában és digitalizálásában, különösen itt.”

Ez a második olyan projekt, amelyet a sonnen és a Wasatch közösen valósít meg az Egyesült Államokban. Tavaly kezdődtek meg a munkálatok Utah államban, Salt Lake City közelében található új „Soleil Lofts” lakások együttesénél, ahol 600 lakást fognak felszerelni sonnen akkumulátorokkal. A virtuális erőmű létrehozása érdekében virtuális hálózattá kapcsolt tárolórendszereket már használatba is vette a Rocky Mountain Power nevű hálózati szolgáltató.

Igény a sürgős megoldásra

Az Egyesült Államokban Kalifornia az egyik olyan állam, amely erőteljesen törekszik a megújuló energiák terjedésének támogatására. A tervek szerint 2030-ra az elektromos áram ellátás 60 százalékát átállítják megújuló energiákra, 2045-re pedig már elérik a 100 százalékot.

Ugyanakkor mindig előfordulnak áramkimaradások. A közelmúltban, augusztus közepén a California ISO nevű hálózati szolgáltató 3-as szintű vészhelyzetet jelentett be, amelyre 2001 óta most először került sor, és ami miatt egész közösségek maradtak áramellátás nélkül körülbelül egy órán keresztül. Az volt a szándék, hogy ellenőrzés alatt tartsák az elektromos áram iránti igény ingadozását, amelyet a hőhullám okozta éles keresletnövekedés idézett elő. Ezért Kaliforniának égetően szüksége van az elektromos hálózatok stabilizálására szolgáló olyan innovatív megoldásokra, mint amilyen a sonnen virtuális tároló erőműve.

A sonnen már három kontinensen van aktívan jelen az otthoni tárolást elősegítő virtuális erőműveivel. Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság mellett Ausztráliában és az Egyesült Államokban is. Németországban a sonnen az elsődleges szabályozott energiapiacon aktív, a virtuális erőművek otthoni tárolórendszerekből állnak, és már 2020 óta foglalkoznak az elosztó hálózaton belüli csúcsterhelések korlátozásán.

Kép: Sonnen

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.