3000 háztartás alkotja a kaliforniai virtuális erőművet

Kalifornia az Egyesült Államok egyik olyan állama, amely erőteljesen törekszik a megújuló energiák terjedésének támogatására.

A sonnen és a Wasatch 3 000 lakást látnak el sonnen akkumulátorokkal, és ezeket hálózattá kapcsolják össze, hogy virtuális erőművet hozzanak létre, írta az mnnsz.hu. A sonnen Csoport újabb nemzetközi mérföldkövet lépett túl hálózattá szervezett tárolási technológiája révén. A sonnen a Wasatch Energy és a Soleil Energy cégekkel közösen több lakótelepet szerel fel Kaliforniában fotovoltaikus rendszerekkel és sonnen akkumulátorokkal. A 3 000 háztartás előnyei: Ez csökkenti a lakók elektromos árammal kapcsolatos költségeit, tiszta és mindenekelőtt biztonságos energiaellátásban részesülnek még áramkimaradás esetén is.

Továbbá az egyedi tárolási rendszerek hálózattá alakíthatók a sonnen VPP szoftvere segítségével, így virtuális erőművek (virtual power plants, VPP) hozhatók létre. A teljes tárolási kapacitás 60 megawattóra, míg a kimenő teljesítmény 24 megawatt. Kaliforniában összesen hét lakótelep között osztják szét a 3 000 sonnen akkumulátort. Az első, több mint 417 akkumulátoros egységből álló telepítést szeptemberben fogják elkezdeni, a Fresno-i Heron Pointe lakótelepen. A teljes projektet a Wasatch Energy és külső befektetők finanszírozzák, ennek volumene eléri a 130 millió dollárt.

Második együttműködés az USA-ban

„Nagy örömünkre szolgál, hogy segítséget nyújthatunk a kaliforniai embereknek egy olyan megoldás formájában, amely tiszta, elérhető árú és biztonságos energiaellátást biztosít számukra” – mondta Christoph Ostermann, a sonnen vezérigazgatója és alapítója. „Kalifornia különösen érdekes, ugyanakkor intenzív versennyel jellemezhető piac a számunkra, amelyből számos új ötletet meríthettünk. Ezért egy nem régiben alapított cég számára ez hatalmas sikert jelent, hogy a technológiánk kulcsfontosságú komponensnek bizonyult az energiarendszer átalakításában és digitalizálásában, különösen itt.”

Ez a második olyan projekt, amelyet a sonnen és a Wasatch közösen valósít meg az Egyesült Államokban. Tavaly kezdődtek meg a munkálatok Utah államban, Salt Lake City közelében található új „Soleil Lofts” lakások együttesénél, ahol 600 lakást fognak felszerelni sonnen akkumulátorokkal. A virtuális erőmű létrehozása érdekében virtuális hálózattá kapcsolt tárolórendszereket már használatba is vette a Rocky Mountain Power nevű hálózati szolgáltató.

Igény a sürgős megoldásra

Az Egyesült Államokban Kalifornia az egyik olyan állam, amely erőteljesen törekszik a megújuló energiák terjedésének támogatására. A tervek szerint 2030-ra az elektromos áram ellátás 60 százalékát átállítják megújuló energiákra, 2045-re pedig már elérik a 100 százalékot.

Ugyanakkor mindig előfordulnak áramkimaradások. A közelmúltban, augusztus közepén a California ISO nevű hálózati szolgáltató 3-as szintű vészhelyzetet jelentett be, amelyre 2001 óta most először került sor, és ami miatt egész közösségek maradtak áramellátás nélkül körülbelül egy órán keresztül. Az volt a szándék, hogy ellenőrzés alatt tartsák az elektromos áram iránti igény ingadozását, amelyet a hőhullám okozta éles keresletnövekedés idézett elő. Ezért Kaliforniának égetően szüksége van az elektromos hálózatok stabilizálására szolgáló olyan innovatív megoldásokra, mint amilyen a sonnen virtuális tároló erőműve.

A sonnen már három kontinensen van aktívan jelen az otthoni tárolást elősegítő virtuális erőműveivel. Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság mellett Ausztráliában és az Egyesült Államokban is. Németországban a sonnen az elsődleges szabályozott energiapiacon aktív, a virtuális erőművek otthoni tárolórendszerekből állnak, és már 2020 óta foglalkoznak az elosztó hálózaton belüli csúcsterhelések korlátozásán.

Kép: Sonnen

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.