350 ezres napelemes rendszert telepíthetünk, ha a kormány jóváhagyja

Ha a kormány jóváhagyja akkor, akár ilyen 350 ezer forintos napelemes rendszert is telepíthetünk.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A kormány vállalása szerint hamarosan feloldódhat, lehetővé téve a legfeljebb 0,8 kW-os fotovoltaikus berendezések használatát, egyúttal csökkentve a bürokráciát. Az új szabályozás lehetővé teszi majd az egyszerű bejelentést/regisztrációt, és a csatlakozás is legfeljebb két hónapon belül megtörténhet, írja a portfolio.hu. Lenyűgöző, hogy az otthoni termelésre tervezett napelemek mekkora fejlődésen estek át az utóbbi években. Volt idő, amikor az ilyen termékek hatalmas panelek formájában gyakorlatilag csak a házak tetején kaphattak helyet, mára viszont óriási változatosság jellemző az otthoni fotovoltaikus rendszerekre. Az egyszerű, napenergiával működő kerti lámpáktól a falakba integrált modulokon át a tetőbe simuló napelemes cserepekig rengeteg termék közül válogathatunk. Az amerikai Ecoflow ezúttal egy, az erkélyre telepíthető háztartási napelemes rendszert mutatott be, amelyhez hordozható töltőállomás is kapható – számol be a PV Magazine. A Powerstream nevű termékhez mikroinverter, négy darab 100 W-os, hajlékony panel és kis csatlakozók tartoznak. A termékhez egy speciális appot is létrehoztak, amely folyamatosan monitorozza a rendszert, optimalizálva annak működését. Az Ecoflow három fő típusban árusítja az eszközt: akkumulátor nélkül, 1 kilowattórás, valamint 2 kilowattórás tárolóval. A rendszer elérhető továbbá két, nem hajlékony panellel is. A termék ára verziótól függően 1000 és 2700 dollár (mintegy 344 és 931 ezer forint) között mozog.

A gyártó szerint a Powerstream maximális teljesítménye 800 W, és évi 1039 kilowattóra termelésre képes – az adatok németországi teszteken alapulnak. A rendszerhez tartozó mikroinverter a kiválasztott eszközökhöz tudja irányítani a szükséges áramot, a felesleget pedig az akkumulátorban lehet elraktározni. A termék nagy előnye, hogy könnyedén, szakértő segítsége nélkül is telepítheti a tulajdonosa. A kaliforniai székhelyű Ecoflow már Európában is jelen van, a közelmúltban nyitotta meg a németországi Düsseldorfban található központját.

A Powerstreamhez hasonló erkélynapelemek az elmúlt időszakban óriási népszerűségre tettek szert Európában, főként Németországban és Ausztriában – már a Lidlnek is van ilyen típusú saját terméke. Az erkélynapelemek olcsó, egyszerűen üzembe helyezhető rendszerek, amelyek háztartási berendezések számára elegendő energiát tudnak előállítani. Bár segítségükkel sokat spórolhat egy-egy háztartás, használatukat Magyarországon egyelőre jogszabály tiltja, de tervezik ennek megváltoztatását.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.