36.000 darab napelem dolgozik az Audi gyáron Győrben

A német vállalatok nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy hozzájáruljanak ahhoz az európai célkitűzéshez, ami a karbonsemleges működést tűzte ki célul 2050-re.

50%-os állami támogatás napelemes rendszerekre. Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja az ajánlatot. (x)

Nincs ez másként az Audinál sem, amely az elmúlt években nagy hangsúlyt fektet az elektromobilitásra történő átállásra. Az elektromos autógyártással viszont korántsem elégszik meg a vállalat, az Audi elszeretné érni, hogy a Földön található összes gyára elérje 2025-ig a karbonsemlegességet.

2025-RE NEM MARAD SZENNYEZŐ GYÁR AZ AUDINÁL

Az Audi brüsszeli gyára után idén októberétől már a győri telephely is szén-dioxid-semleges üzemmódban gyártja a gépkocsikat. Sőt az autógyártó óriás azt tervezi, hogy az összes üzemét átállítja karbonsemleges működésűre 2025-ig. De ez még mindig nem elég a német autómárkának! A teljes beszállítói láncra is hatást próbálnak gyakorolni, hogy ők is a dekarbonizáció útjára lépjenek.

Az Audi, ahogy eddig a brüsszeli és győri gyáránál is tette, a karbonsemleges működést három fontos lépéssel kívánja elérni: a gyárak energiaigényének megújuló energiaforrással (napelemes rendszer) történő kielégítése, a szükséges hőenergia biztosítása szintén megújuló forrásból (hőszivattyúk, geotermikus energia és közvetve napelemes rendszer által megtermelt árammal működtetett klímák, infrapanelek által), Carbon, Credit projektek bevezetése, melyek csökkentik a vízfelhasználást és a légszennyezést. E három intézkedésnek köszönhetően a Brüsszelben készülő elektromos hajtású E-Tron városi terepjáró nem csupán a közlekedés során, hanem már legyártásakor is karbonsemlegesnek tekinthető.

SZÉN-DIOXID-SEMLEGESEN GYÁRT A GYŐRI AUDI IS

A győri Audi-gyár nemrégiben tett egy óriási előrelépést a karbonsemleges működés felé. Az üzem hőenergia ellátását 70%-ban geotermikus úton biztosítja, a fennmaradó 30%-ot pedig biogáz égetésével pótolja. Emellett győrben 89 intézkedést hoztak meg és hajtottak végre az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás érdekében. Ezzel pedig 18 GWh-nyi energiát takarított meg a gyár a tavalyi évben. Az igazán nagy zöld forradalmat az üzem életében az idén októberben átadott napelempark jelentette, amely a gyárépület tetőszerkezetén került elhelyezésre.

A kialakított napelemes rendszer jelenleg Európa legnagyobb tetőre szerelt fotovoltaikus rendszere. A 12 MW teljesítményű napelempark 160.000 négyzetmétert foglal el a logisztikai üzem tetején. A napelemes rendszer több mint 36.000 napelemből áll és évente több mint 9,5 GWh energiát termel. Ez az energiamennyiség pedig nagyjából 3 800 háztartás éves energiaszükségletének felel meg. A fejlesztésnek köszönhetően körülbelül 4 900 t-val kevesebb szén-dioxid jut a légkörbe.

 

Képek: MTI/Audi Hungaria

Ajánlott tartalom

Akár tízezreket is megspórolhat évente: villámgyorsan megtérül a napenergiás befektetés

Az otthonfelújítási támogatással a napelemes rendszerek megtérülési ideje is lecsökkenhet.