36 milliárd dollár az erdők javára – megítélve. De ki fizeti ki?

A The Guardian jelentése szerint 35 nemzet együttesen rábólintott egy tervre, melynek célja, hogy a globális erdőirtást 2015-re 25 százalékkal csökkentse. A projekt költségei a 36 milliárd dollárt is meghaladhatják. Vajon ki fogja kifizetni ezt a tömérdek pénzt?

A tervet Károly herceg jelentette be, egy, a londoni St James Palace-ban rendezett ülésen. Beszédében a herceg dicsérte az Informal Working Groupot, mondván : „Létrejött egy konszenzus a rendkívüli finanszírozásról, melyet mindenképp meg kell lépni a közeljövőben.”

Az új védelmi terv teljesítmény alapon jutalmazza majd az országokat, annak alapján, hogy milyen mértékben változtatták meg az erdőirtás mértékét. A kifizetésre a megegyezés szerinti célok elérése és elfogadása után kerülne sor, és feltehetőleg egy harmadik fél ellenőrizné…

Azt egyelőre senki nem tudja, hogy ki fizetné ki a 36 milliárd dollárt, viszont máris akadt egy nagylelkű segítő. Az Egyesült Államok beleegyezett abba, hogy 2010-ben 275 millió dollárral támogatja az erdővédelmi alapot. Az Egyesült Államok felajánlását Patrick Leahy vermonti szenátor levélben jelentette be Károly hercegnek, és kérte, koncentráljanak „a biológiai sokféleség védelmére és a tájak fenntarthatóságára… összpontosítva a trópusi erdők védelmére.”
Az elhatározás értékelendő, reméljük ezúttal nem csak prédikációt hallunk.

Ajánlott tartalom

Javaslataink a biológiai sokféleség védelmére és az éghajlati válság elhárítására

Egyre többen döbbenek rá hazánkban, hogy a biológiai sokféleség csökkenése és az éghajlati válság nem csak a jövendő generációk életlehetőségét veszélyezteti, de a mai emberekre is kihat.