380 milliárd forint jut a mezőgazdasági vízgazdálkodásra és az öntözés fejlesztésére

Mintegy 380 milliárd forint jut a mostani uniós költségvetési időszak végéig, 2020-ig a mezőgazdasági vízgazdálkodás és az öntözés fejlesztésére – közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkársága az MTI-vel.

A tájékoztatás azt emeli ki: a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdékében van szükség a mezőgazdasági vízgazdálkodás támogatására és az ágazat szereplőinek aktív együttműködésére.

A közlemény idézi az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárt, aki szerint a mezőgazdasági vízgazdálkodás tekintetében a Vidékfejlesztési Program (VP) célja olyan beruházások támogatása, amelyek egyaránt segítik az öntözött területek növelését, a víztakarékosságot, az energiahatékonyságot, a meliorációt és a vízvisszatartást.

A támogatható műveletek sorában profitnövekedést előirányzó és nem termelő beruházások is megtalálhatók. A VP-ben mintegy 53 milliárd forint áll rendelkezésre e célra, amelyre – öntözésfejlesztési igényeiknek megfelelően – a mezőgazdasági szereplők pályázhatnak majd.

Az Agrár-Környezetgazdálkodási Programban (AKG) önkéntes alapon résztvevő gazdálkodók is részesülhetnek vízgazdálkodási célú kifizetésekben. Ehhez a felszíni és felszín alatti vizek védelme érdekében az ötéves fenntartási időszak alatt bizonyos többlettevékenységet kell vállalniuk, mint például a környezetbarát tápanyag-gazdálkodás vagy a vízbázisok védelme.

Kis Miklós Zsolt úgy értékelte: az agrárágazat szereplői közötti együttműködés fontosságára és az innovációs készségek támogatására kell helyezni a hangsúlyt. A cél az olyan összehangolt, tájgazdálkodási célú mintaprojektek ösztönzése és bővítése térségi szinten, mint a Vásárhelyi Terv, az Ős-Dráva Program, valamint a Duna-Tisza közi homokhátság állapotának javítása.

A VP mellett a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) is megalapozza a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodást és a természeti katasztrófák kockázatának csökkentését, így a vízgazdálkodáshoz kapcsolódó fejlesztéseket. 2020-ig ezen célokra 324 milliárd forint fordítható. Ebből az állami és az önkormányzati árvízvédelmi művek fejlesztésére a támogatások több mint 50 százaléka jut, de a vízkészletekkel történő fenntartható gazdálkodáshoz szükséges feltételek javítására is 88 milliárd forint áll rendelkezésre.

A kormány a jövőben kiemelten kívánja támogatni a klímaváltozáshoz alkalmazkodó beruházásokat, hiszen a hazai agrárium versenyképességét nagyban meghatározza az öntözhető területek nagysága. Az öntözés fejlesztésére több akcióterv is készül – tartalmazza a közlemény.

Ajánlott tartalom

Romániában több mint negyven madárfajt fenyeget a kihalás veszélye

Románia több mint negyven madárfaját a kihalás fenyegeti, további csaknem harminc pedig mérsékelten fenyegetettnek minősül - közölte kedden a Román Madártani Egyesülettel (SOR) és a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület.